SlovenskoSprávy

Slovensko neuznalo ozbrojenú anexiu Krymu, neuzná ani ďalšie referendá na Ukrajine s vopred určeným výsledkom

21.9.2022 (Webnoviny.sk) – Slovenská republika odsudzuje avizované kroky Ruskej federácie smerujúce k anexii ďalších častí územia Ukrajiny. Ako uvádza Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) SR v tlačovej správe, akékoľvek takzvané referendá, ktoré by mali tomuto procesu dodať legitimitu, realizované nelegálnymi orgánmi v podmienkach vojenskej okupácie cudzou mocnosťou, by boli v rozpore so základnými demokratickými princípmi a ústavným poriadkom Ukrajiny. „Rovnako by boli v priamom rozpore s medzinárodným právom, osobitne princípmi nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezasahovania do vnútorných záležitostí štátov,“ píše slovenský rezort diplomacie.

Rusko situáciu ďalej eskaluje

Slovensko v roku 2014 neuznalo ozbrojenú anexiu ukrajinského Krymu a rovnako neuzná ani aktuálne pripravované referendá s vopred určeným výsledkom.

Vyhlásenie mobilizácie v Ruskej federácii iba potvrdzuje, že jej vedenie nemá záujem ukončiť vojenskú inváziu na Ukrajine a stiahnuť svoje vojská na vlastné územie. Eskalácia a ďalšie vyhrážky zo strany Ruska v čase konania Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), sú podľa ministerstva prejavom neúcty k princípom Charty OSN.

Vyhrážky voči celej spoločnosti

„Ďalšie vyhrážky voči Ukrajine a tým, ktorí ju podporujú v boji za ochranu svojej nezávislosti štátnosti sú v príkrom rozpore s Chartou OSN a medzinárodným právom. Vyhrážky preto nie sú adresované len nášmu bezprostrednému susedovi, Ukrajine, ale aj nám a našej spoločnosti, ktorá si ctí medzinárodné právo a princípy slobody a demokracie,“ uvádza MZVaEZ v tlačovej správe.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Slovenský rezort diplomacie deklaroval, že Slovensko spolu so svojimi partnermi a spojencami v a NATO bude pokračovať vo všestrannej podpore Ukrajiny a jej obyvateľov v obrane svojej vlasti.

Viac k témam: Anexia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko neuznalo ozbrojenú anexiu Krymu, neuzná ani ďalšie referendá na Ukrajine s vopred určeným výsledkom © SITA Všetky práva vyhradené.