SlovenskoSprávy

Kandidát na župana Dušan Velič predstavil svoje environmentálne riešenia pre Bratislavský kraj, na prvom mieste je voda

7.10.2022 (Webnoviny.sk) – Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Dušan Velič (Za ľudí, KDH, Sme Rodina, Maďarské fórum – Magyar Forum) predstavil členov svojho environmentálneho tímu a riešenia tém pre Zelený kraj.

Členmi tímu sú expertka na životné prostredie a udržateľné energie a šéfka tímu pre environmentálne témy strany Za ľudí Liliana Rástocká a expert a konzultant Veliča a strany Za ľudí na azbestové záťaže Tomáš Rideg.

Záchrana Žitného ostrova

Za prvú prioritu označil Velič vodu. „V súvislosti s klimatickými zmenami potrebujeme zintenzívniť vodozádržné opatrenia v mestách, na poliach aj lesoch, ktoré majú aj kladný vplyv na podzemnú vodu a stav studní. Súčasťou je záchrana Žitného ostrova, ktorý ohrozujeme vlastnou nečinnosťou, keďže sa na ňom nachádza najväčšia a najnebezpečnejšia skládka toxického odpadu, a to vo Vrakuni,“ uviedol Velič, ktorý v tejto súvislosti adresoval kritiku za nečinnosť súčasnému predsedovi BSK Jurajovi Drobovi.

Velič chce v prípade svojho volebného úspechu vytvoriť Centrum pre adaptáciu na klimatickú krízu a energetické zmeny – CAKKEZ.

Druhou prioritou je podľa Veliča ovzdušie. „Chceme zaviesť skutočne integrovanú dopravu, kde treba redukovať počty áut v meste a tým znížiť toxické exhaláty a prašnosť,“ poznamenal s tým, že spojenou témou je spaľovanie pri vykurovaní, o to viac, že v energetickej kríze príde na rad aj drevo.

Najprv zmapujú azbest v školách

„Treťou prioritou je zdravá pôda – udržanie vody, používanie hnojív a pesticídov. Súčasťou je aj biodiverzita. Štvrtou prioritou je moderná odpadová politika, pre cirkulárnu ekonomiku je základom,“ skonštatoval kandidát na predsedu BSK.

„V Bratislavskom kraji máme povinnosť zastaviť nebezpečné znečisťovanie podzemných vôd a ovzdušia. Musíme hľadať zdroje na odstránenie starých toxických skládok, znížiť smog z kúrenia, dopravy a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia na úrovniach obcí, ulíc, štvrtí, ale aj jednotlivých domácnosti,“ uviedla Rástocká.

V otázkach azbestu má Tomáš Rideg vypracovanú metodiku, ktorou je možné pasportizovať budovy.

„Župa má priamo na starosti viac ako 50 stredných škôl a keďže detský rýchly metabolizmus je citlivejší na azbest, školy budú prvými budovami, ktoré pilotne zmapujeme na azbest,“ uzavrel.

Viac k témam: Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Kandidát na župana Dušan Velič predstavil svoje environmentálne riešenia pre Bratislavský kraj, na prvom mieste je voda © SITA Všetky práva vyhradené.