SlovenskoSprávy

Poslanci schválili novelu Zákonníka práce. Posunie fungovanie odborov na úroveň 21. storočia

7.10.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na čele s Milanom Krajniakom rozšírili možnosti fungovania odborov. Legislatívna zmena prešla aj vďaka komunikácii so zástupcami odborovej organizácie Technology Unions Slovakia ktorá pôsobí pri Dell, s. r. o., ktorí dlhodobo poukazovali na obmedzovanie elektronickej komunikácie medzi odborovými organizáciami a zamestnancami spoločností, v ktorých odborové organizácie pôsobia.

Novela Zákonníka práce bude platiť od 1. novembra. Zmena zákona posúva fungovanie odborov na úroveň 21. storočia. Odborári budú môcť „konečne“ komunikovať s kolegami v práci prostredníctvom e-mailov a interných elektronických kanálov, nielen prostredníctvom nástenky či osobných stretnutí. Zmena sa týka aj oslovenia nových kolegov do odborovej organizácie. Propagovať svoju činnosť budú môcť na intranete či prostredníctvom elektronickej komunikácie tak, ako sa na 21. storočie patrí.

„Sme vďační M. Krajniakovi, že na základe intenzívnej komunikácie s MPSVaR sme tiež prispeli k tejto legislatívnej zmene, ktorá umožní rýchlu a funkčnú komunikáciu medzi odborármi a zamestnancami,“ povedal Daniel Andráško, predseda odborovej organizácie Technology Unions Slovakia pri Dell.

Odborári z Technology Unions Slovakia pri Dell dlhodobo poukazovali na defekty zákona, ktoré obmedzovali komunikáciu a tá mala dopad na riadne fungovanie odborov. Legislatívna zmena by preto mala prispieť k rýchlejšiemu a lepšiemu kolektívnemu vyjednávaniu pracovných podmienok, ochrane pracovnoprávnych sporov s cieľom chrániť zamestnancov a ich práva. Intenzívna komunikácia zlepší rokovania, ktoré môžu zamestnancom vyjednať lepšie mzdy, pracovné podmienky, výhody či pracovný čas.

Informačný servis

Viac k témam: novela, PR, Zákonník práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci schválili novelu Zákonníka práce. Posunie fungovanie odborov na úroveň 21. storočia © SITA Všetky práva vyhradené.