SprávySvet

Putin zlyháva a NATO posilní svoju podporu Ukrajiny, vyjadril sa Stoltenberg

11.10.2022 (Webnoviny.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) posilní svoju podporu Ukrajiny, aby sa Ukrajinci mohli naďalej brániť a oslobodzovať územia spod ruskej okupácie. V utorok to na tlačovej konferencii povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Ukrajina podľa neho pokračuje v dosahovaní významných ziskov, „zatiaľ čo Rusko sa čoraz viac uchyľuje k strašným a nerozlišujúcim útokom na civilistov a kritickú infraštruktúru“. „Prezident Putin na Ukrajine zlyháva,“ dodal na margo ruského vodcu šéf NATO. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Stoltenberg zároveň varoval, že „pokusy o anexie, čiastočná mobilizácia a bezohľadná jadrová rétorika“ ruského prezidenta predstavujú najvýznamnejšiu eskaláciu od začiatku vojny.

Generálny tajomník NATO okrem toho podľa agentúry AP potvrdil, že na budúci týždeň sa uskutočnia dlho plánované manévre Steadfast Noon, ktoré otestujú pripravenosť jadrových schopností aliancie. Pripomenul, že je to „rutinné cvičenie, ktoré sa koná každý rok, aby bolo naše odstrašovanie bezpečné, zabezpečené a účinné“.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a wesbtránky www.bbc.com.

Viac k témam: Okupácia, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin zlyháva a NATO posilní svoju podporu Ukrajiny, vyjadril sa Stoltenberg © SITA Všetky práva vyhradené.