Ekonomika

Vo Francúzsku sa konal pochod proti zdražovaniu. Ľudia Macronovu vládu vyzvali, aby konečne konala (video)

16.10.2022 (Webnoviny.sk) – Tisícky ľudí sa v nedeľu zišli v uliciach Paríža na proteste proti rastúcim cenám. Pochod za zvýšenie miezd a ďalšie požiadavky zorganizovali ľavicoví oponenti prezidenta Emmanuela Macrona a zúčastnila sa na ňom aj tohoročná laureátka Nobelovej ceny za literatúru Annie Ernaux.

Zdražovanie a rast cien energií

Organizátori podujatie nazvali „pochodom proti vysokým životným nákladom a klimatickej nečinnosti“. Okrem výzvy na masívne investície proti klimatickej kríze požadujú aj núdzové opatrenia proti vysokým cenám vrátane zmrazenia nákladov na energie, základné tovary a nájomné, ako aj väčšieho zdanenia neočakávaných ziskov.

K štrajkom za mzdy, ktoré už obmedzili palivové rafinérie a sklady, sa v utorok pridajú dopravné štrajky. Vláda čelí prekážkam aj v parlamente, keďže tam v júnových voľbách stratila väčšinu. To Macronovej centristickej aliancii výrazne sťažuje realizáciu jeho domácej agendy a parlamentná diskusia o vládnom rozpočtovom pláne na budúci rok sa ukazuje ako mimoriadne náročná.

Vláda chaosu

Krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon, ktorého Macron už dvakrát porazil v prezidentských voľbách, na podujatí v Paríži vyhlásil, že prezident je nahraný a jeho vláda vedie Francúzsko do chaosu.

Predpovedal, že Macronovi ministri budú musieť pretlačiť rozpočet cez dolnú komoru parlamentu bez toho, aby dali zákonodarcom hlasovať – čo je kontroverzná perspektíva, ktorá vyvolala hlasný nesúhlas davu.

Viac k témam: Inflácia, Klimatické zmeny, Nárast cien, Pochod, Rast miezd, Zdražovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo Francúzsku sa konal pochod proti zdražovaniu. Ľudia Macronovu vládu vyzvali, aby konečne konala (video) © SITA Všetky práva vyhradené.