SlovenskoSprávy

Strelec zo Zámockej ulice chcel rozvrátiť spoločnosť a destabilizovať štát, Heger hovorí o posilnení práv LGBTI

19.10.2022 (Webnoviny.sk) – Strelec zo Zámockej ulice v Bratislave chcel rozvrátiť spoločnosť a destabilizovať štát. Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) to povedal na tlačovej besede po rokovaní Bezpečnostnej rady SR. Podľa Hegera išlo o útok na demokraciu a slobodnú spoločnosť, ktorá rešpektuje rôznorodosť.

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave

Na šírení extrémizmu majú v tomto prípade podľa premiéra veľký podiel i sociálne siete, preto chce problematiku riešiť aj na európskej úrovni. Heger doplnil, že je potrebné zaoberať sa vymožiteľnosťou práva, posilnením útvarov bezpečnostných zložiek expertmi na počítačovú kriminalitu, no aj osvetou na školách a ochranou najzraniteľnejších skupín i posilnením práv LGBTI komunity.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) podotkol, že išlo o bezprecedentný teroristický čin. Upozornil tiež, že je potrebné, aby sa politici zdržali radikálnych prejavov, či už voči politikom, LGBTI+ skupine, voči Židom, či proti lekárom a vedcom.

V stredu 12. októbra zastrelil pred bratislavským LGBTI podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave páchateľ dvoch ľudí a jednu osobu zranil. Motívom útoku bola nenávisť k homosexuálom, strelec svoje obete nepoznal. Podľa doterajších informácií bol páchateľom študent gymnázia pre mimoriadne nadaných žiakov Juraj K. z Bratislavy, ktorý následne po útoku spáchal samovraždu.

Viac k témam: Extrémizmus, LGBTI, Premiér Slovenskej republiky, Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk – Strelec zo Zámockej ulice chcel rozvrátiť spoločnosť a destabilizovať štát, Heger hovorí o posilnení práv LGBTI © SITA Všetky práva vyhradené.