SlovenskoSprávy

Kollár cítil pocit hanby, že vláda nevie ani dôstojne padnúť. Zákon o predčasných voľbách chce riešiť budúci týždeň

15.12.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) cítil silný pocit hanby, že vláda podľa neho nevie ani dôstojne padnúť.

Ako uviedol pre médiá po vyslovení nedôvery vláde v NR SR, momentálne má v pláne ísť aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) do prezidentského paláca, kde sa s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou dohodnú na ďalšom postupe.

Ohrozené sú ceny energií aj rozpočet

Schôdza je zatiaľ prerušená do piatka 16. decembra do 9:00. Zajtra (v piatok) zvolám poslanecké grémium a následne budem informovať o záveroch rokovania s prezidentkou,“ povedal Kollár. Predseda parlamentu zároveň dodal, že na nikoho nebude nadávať, každý poslanec sa podľa neho rozhodol tak, ako to cíti.

„Všetky moje kroky teraz povedú k tomu, aby sme čo najviac ochránili slovenských občanov. Padla vláda, nemusí prejsť rozpočet a nemusia byť garantované ceny elektriny a plynu,“ skonštatoval.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Mimoriadna schôdza o vyslovení nedôvery vláde SR (fotografie)

Zákon o predčasných voľbách

Kollár ďalej uviedol, že hlasovať o ústavnom zákone, ktorý by umožnil predčasné voľby, budú pravdepodobne na budúci týždeň.

Tento zákon je veľmi dôležitý a pevne verím, že ho prijme drvivá väčšina poslancov. Rozhodne budem preferovať predčasné voľby,“ vyhlásil. Šéf parlamentu ďalej dodal, že predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík ho požiadal o zvolanie poslaneckého grémia.

Matovič si to s demisiou rozmyslel

Vyzeralo to tak, že SaS podrží vládu, preto minister financií Igor Matovič (OĽaNO) išiel podať demisiu do prezidentského paláca,“ tvrdí Kollár. Už pred hlasovaním o vyslovení nedôvere vláde Eduarda Hegera však predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík v pléne povedal, že Igor Matovič bol podať demisiu a odniesol ju aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej do Prezidentského paláca, následne si to však rozmyslel.

Viac k témam: Ceny energií, Demisia, Menšinová vláda Eduarda Hegera, Mimoriadna parlamentná schôdza, pád menšinovej vlády Eduarda Hegera, Predčasné voľby, Štátny rozpočet, Ústavný zákon, Vyslovenie nedôvery
Zdroj: Webnoviny.sk – Kollár cítil pocit hanby, že vláda nevie ani dôstojne padnúť. Zákon o predčasných voľbách chce riešiť budúci týždeň © SITA Všetky práva vyhradené.