SlovenskoSprávy

Útočníka, ktorý v skalickom klube napadol kapelu pre vyvesenie dúhovej vlajky, nevzal súd do väzby

16.12.2022 (Webnoviny.sk) – Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nevzal do väzby osobu R.H., ktorá je obvinená pre útok na hodovníkov v skalickom klube Orlovňa.

Ako na sociálnej sieti informoval Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), sudca síce uznal väzobné dôvody pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti, väzbu však nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Prokurátor ÚŠP podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

„Sťažnosť bola podaná z dôvodu, že od usmrtenia dvoch osôb na Zámockej ulici v bare Tepláreň, kde obeťami boli členovia LGBTI+ komunity, sme zaznamenali viaceré fyzické útoky na túto komunitu, a preto je potrebné nekompromisne, v rámci zákonných možností, postupovať voči páchateľom týchto činov, aby to odradilo ďalších od prípadných fyzických útokov na členov tejto komunity,“ zdôraznila prokuratúra.

Zároveň upozornila širokú verejnosť, že schvaľovanie týchto útokov v rôznych online diskusiách a komentároch môže napĺňať skutkovú podstatu trestného činu schvaľovania trestného činu podľa Trestného zákona.

„Autorom týchto príspevkov hrozí aj trest prepadnutia veci, teda počítača prípadne mobilného telefónu, z ktorého uvedené príspevky písali,“ dodala prokuratúra.

Podľa medializovaných informácií bratislavskú kapelu Berlin Manson v sobotu 10. decembra tesne pred koncertom napadla v Skalici partia návštevníkov za to, že na pódiu vyvesila dúhovú vlajku. Spevák skončil so zlomenou sánkou. Polícia následne obvinila útočníka z ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Viac k témam: LGBTQI+, Napadnutie, Streľba na Zámockej ulici v Bratislave, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Útočníka, ktorý v skalickom klube napadol kapelu pre vyvesenie dúhovej vlajky, nevzal súd do väzby © SITA Všetky práva vyhradené.