SlovenskoSprávy

Investície smerujúce do justície sú od vzniku Slovenskej republiky najvyššie, rekonštrukcia súdov môže podľa Karasa začať

21.12.2022 (Webnoviny.sk) – Celkový balík, ktorý je vyhradený na tieto investície, je 182 miliónov eur. Zahŕňa v sebe dve časti, a to rekonštrukciu a obstaranie nových súdnych budov.

Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovej besede s ministrom spravodlivosti SR Viliamom Karasom.

Špecializácia súdov je kľúčová

Odkedy sme pred rokom spustili reformnú jeseň, tak prebieha jedna reforma za druhou. V rámci reformy súdnictva nastal veľký pokrok. Na jar tohto roku sa nám podarilo schváliť v parlamente reformu, ktorá prináša výrazne vyššiu kvalitu a výrazne vyššiu rýchlosť rozhodovania,“ uviedol Heger s tým, že hlavným dôvodom je zmena súdov z hľadiska špecializácie, pretože keď budú súdy špecializované, ich rozhodnutia budú kvalitnejšie a rýchlejšie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Prvým krokom je investícia vo výške 4,4 milióna eur, ktorá sa týka projektovej dokumentácie 15 súdov. Ďalším krokom bude následná rekonštrukcia a obstaranie jednotlivých súdov. Rekonštrukcia sa bude týkať 12 okresných súdov po celom Slovensku, krajských súdov v Bratislave a Nitre a bude sa týkať aj časti Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Následne sa pristúpi k súdom v Košiciach a Humennom,“ priblížil Heger.

Karasovo ministerstvo je pripravené

Dnes môžeme rozoslať výzvy na jednotlivé súdy, ktoré budú môcť spustiť procesy pre obstaranie najskôr projektovej dokumentácie, autorského dozoru a následne bude možné spustiť samotné verejné obstarávania na obstaranie dodávateľov jednotlivých rekonštrukcií súdov,“ uviedol minister Karas a vyjadril spokojnosť s tým, že sa darí postupne zabezpečovať dostatok uchádzačov a postupne obsadzovať novovzniknuté správne súdy.

Je to stále ešte výzvou, ale verím, že v lehote, ktorú sme si stanovili do konca februára, budú minimálne počty dosiahnuté a k 1. 6. 2023 budeme môcť spustiť celú reformu,“ uzavrel Karas.

Viac k témam: Investície, Justícia, Plán obnovy a odolnosti, reforma súdnej mapy, Reforma súdnictva, Súdna mapa, Súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Investície smerujúce do justície sú od vzniku Slovenskej republiky najvyššie, rekonštrukcia súdov môže podľa Karasa začať © SITA Všetky práva vyhradené.