Ekonomika

Na post predsedu Protimonopolného úradu odporučila výberová komisia po verejnom vypočutí Juraja Beňu

21.12.2022 (Webnoviny.sk) – Výberová komisia po stredajšom verejnom vypočutí kandidátov na predsedu Protimonopolného úradu SR odporučila vláde na tento post Juraja Beňu.

V rámci bodového hodnotia skončil spomedzi troch kandidátov na prvom mieste, rovnako aj v poradí určenom členmi komisie v hodnotiacich hárkoch. Informoval o tom v tlačovej správe Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Prizvaní boli traja kandidáti

Na verejné vypočutie boli prizvaní traja kandidáti, okrem Beňu aj Henrich Haščák a Martin Zlocha. Vypočúvala ich výberová komisia na čele s predsedom, a to vedúcim Úradu vlády SR Júliusom Jakabom.

Ďalšími členmi boli zástupcovia Národnej rady SR, Útvaru hodnoty za peniaze, Najvyššieho kontrolného úradu SR, Ministerstva spravodlivosti SR, Slovenskej advokátskej komory, Ministerstva hospodárstva SR, Iniciatívy za právny štát a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy.

Pýtať sa mohla aj verejnosť

Výberová komisia udeľovala body za prezentáciu, projekt a odpovede na otázky. Kandidátom mohla otázky klásť aj verejnosť, či už osobne na verejnom vypočutí, alebo cez internetovú aplikáciu.

Maximálny počet bodov, ktoré mohli kandidáti získať za projekt a ich osobnostné predpoklady preverené počas verejného vypočutia, bol 100 bodov. Beňa získal v priemere 86 bodov, Haščák 51,5 a Zlocha 35,7 bodu.

Protimonopolný úrad SR je nezávislý ústredný orgán štátnej správy na ochranu hospodárskej súťaže a koordináciu štátnej pomoci.

Úrad zasahuje v prípadoch kartelov, zneužívania dominantného postavenia, vertikálnych dohôd a kontroluje koncentrácie, ktoré spĺňajú notifikačné kritériá.

Rovnako posudzuje konanie orgánov štátnej správy a samosprávy v prípade, že svojim konaním obmedzia hospodársku súťaž. Taktiež zabezpečuje ochranu hospodárskej súťaže v oblasti štátnej pomoci.

Viac k témam: predseda Protimonopolného úradu, Verejné vypočutie, Výberové konanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Na post predsedu Protimonopolného úradu odporučila výberová komisia po verejnom vypočutí Juraja Beňu © SITA Všetky práva vyhradené.