SlovenskoSprávy

Polícia porušila práva Haščáka, podľa ESĽP sú všetky materiály z akcie Gorila nelegálne a musia byť zničené

21.12.2022 (Webnoviny.sk) – Polícia porušila základné práva podnikateľa Jaroslava Haščáka na prerokovanie jeho trestnej veci bez zbytočných prieťahov podľa Ústavy SR a Listiny základných práv a slobôd a základné právo na prejednanie jeho záležitosti v primeranej lehote podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, keď v trestnej veci Gorila doposiaľ nepreverila pôvod a legalitu nahrávok nájdených v roku 2018 pri prehliadke domu Karolíny Kočnerovej.

Ako informoval advokát finančníka Martin Škubla, vyplýva to z verdiktu Ústavného súdu SR (ÚS SR). Podľa Škublu prvý senát ÚS SR po posúdení úkonov, ktoré mali podľa Národnej kriminálnej agentúry smerovať k prevereniu pôvodu a legality nahrávok, konkrétne výsluchoch troch svedkov a pribratí znalca ešte v roku 2019, skonštatoval, že tento postup nepovažuje za efektívny, smerujúci k nastoleniu a udržaniu právnej istoty vo vzťahu k osobám, ktorých sa môže vo svojich dôsledkoch dotýka.

„Na viacerých miestach nálezu Ústavný súd SR zdôraznil, že preverenie pôvodu a legality nahrávok má osobitný význam z pohľadu riadneho výkonu rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva,“ zdôraznil Škubla s tým, že podľa ESĽP sú všetky materiály z akcie Gorila nelegálne, ich existenciou stále dochádza k porušovaniu práv sťažovateľov na súkromie, a preto musia byť zničené. Podmienkou však je zistiť pôvod, respektíve overiť totožnosť či autenticitu nahrávok.

„Opakované porušovanie základných práv a slobôd Jaroslava Haščáka v súvislosti s vyšetrovaním kauzy Gorila, vrátane ďalšieho nedôvodného obvinenia vyvoláva zásadné pochybnosti o spôsobilosti príslušných orgánov činných v trestnom konaní viesť v tejto veci nezávislé a nestranné vyšetrovanie,“ dodal Škubla.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v novembri Haščáka v súvislosti s kauzou Gorila zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Celkovo je vo veci stíhaných sedem osôb. Ešte v roku 2020 podnikateľa obvinili aj z toho, že pred 15 rokmi kúpil nahrávku Gorily od niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša. Generálna prokuratúra SR však 31. augusta 2021 zrušila obvinenia voči Haščákovi, Arpášovi i jeho manželke Dane Arpášovej.

Viac k témam: Kauza Gorila, Súdy, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia porušila práva Haščáka, podľa ESĽP sú všetky materiály z akcie Gorila nelegálne a musia byť zničené © SITA Všetky práva vyhradené.