Ekonomika

Čakajú nás ekonomicky ťažké časy, predpovedá europoslanec Jurzyca, kľúčovou bude bezpečnostná situácia na Ukrajine

26.12.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca (ECR, SK) v budúcom roku očakáva diskusie o zmenách Paktu stability a rastu, ale aj o konsolidačných plánoch členských štátov.

Ako ďalej uviedol v tlačovej správe, dôležité tiež budú aj polemiky o komplexnej reforme trhu Európskej únie (EÚ) s elektrinou.

„Dajú sa očakávať aj strety v súvislosti nových iniciatív v riešení klimatickej zmeny a v rámci dohody o minimálnej dani. Mali by sme oveľa intenzívnejšie presadzovať zníženie verejných dlhov a zníženie inflácie,“ dodal Jurzyca.

Slabý rast sa zmení na recesiu

Ďalej tvrdí, že bezpečnostná situácia na Ukrajine bude naďalej kľúčovou. Táto situácia si podľa europoslanca vyžiada pokračovanie pomoci a zrejme aj ďalšie sankcie voči agresorovi.

Eugen Jurzyca taktiež skonštatoval, že nás čakajú ekonomicky ťažké časy. „Slabý rast sa zrejme zmení na recesiu a my by sme konečne mali prichádzať s väčším počtom opatrení na obnovu hospodárskeho rastu. Zásadné opatrenia si bude vyžadovať aj zvýšenie efektívnosti na riešenie klimatickej zmeny a na eliminovanie rastúceho protekcionizmu,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu.

Europoslanec zároveň skonštatoval, že EÚ sa v tomto roku podarilo až prekvapujúco rýchlo znížiť energetickú závislosť na Rusku a integrovať relatívne veľký počet Ukrajincov.

„Pre EÚ i Slovensko to znamená významný krok smerom k obrane demokracie a prosperujúcej ekonomike. Taktiež sa podarilo ubrániť jednotný trh, napríklad s energiami a presadiť, že produkcia elektriny z jadra je považovaná za udržateľnú. Tieto kroky znamenajú dobrú správu z hľadiska hospodárskeho rastu,“ uviedol Eugen Jurzyca.

Vysoké verejné dlhy

Poslanec Európskeho parlamentu dodal, že EÚ sa nepodarilo zastaviť rast cien, pripraviť konsolidačné plány pre znižovanie vysokých verejných dlhov členských štátov a významne zlepšiť meranie výsledkov projektov financovaných z európskeho rozpočtu.

„Nepodarilo sa nám zabezpečiť, aby prvým kritériom pri riešeniach klimatickej zmeny bola efektívnosť. Pre ľudí to znamená zvýšenie rizika, že verejné dlhy sa stanú neudržateľnými,“ myslí si Jurzyca.

V roku 2022 sa Európsky parlament venoval otázkam vojny na Ukrajine, prílevom utečencov, ohrozením dostupnosti energetických surovín či potrebou zvýšiť bezpečnosť EÚ.

Zároveň odobril striktnejšie pravidlá napĺňania zásobníkov plynu s cieľom zaistiť bezpečnosť dodávok počas zimy, schválil uvoľnenie prostriedkov pre členské štáty, ktoré poskytli útočisko Ukrajincom a taktiež prijal kroky na zvýšenie kybernetickej bezpečnosti.

Primerané minimálne mzdy

Európsky parlament ďalej prijal smernicu o primeraných minimálnych mzdách v EÚ a vydali odporúčania na zlepšenie situácie v rómskych osadách v únii.

Poslanci taktiež predĺžili systém roamingu za vnútroštátne ceny o ďalších desať rokov a taktiež prijali prelomové pravidlá týkajúce sa online priestoru.

V budúcom roku sa majú poslanci európskeho parlamentu zaoberať energetikou, obehovým hospodárstvom, migráciou či bezpečnosťou v online prostredí.

Umelá inteligencia aj kryptomeny

Budú rokovať o návrhoch právneho rámca pre umelú inteligenciu, pravidiel pre kryptomeny či tzv. aktu o údajoch, ktorý by mal ustanoviť spoločné pravidlá na reguláciu zdieľania údajov pri používaní prepojených produktov alebo súvisiacich služieb.

Ďalej bude parlament rokovať o európskom akte o čipoch, ktorý by mal v rámci reakcie na celosvetový nedostatok polovodičov zaistiť, aby EÚ v tejto oblasti disponovala potrebnými zručnosťami, nástrojmi a technológiami.

Viac k témam: europoslanec
Zdroj: Webnoviny.sk – Čakajú nás ekonomicky ťažké časy, predpovedá europoslanec Jurzyca, kľúčovou bude bezpečnostná situácia na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.