Ekonomika

Španielsko ruší DPH na základné potraviny a v novom balíku pomoci počas ekonomickej krízy sú aj ďalšie opatrenia

27.12.2022 (Webnoviny.sk) – Španielsko v utorok oznámilo novú sériu opatrení s cieľom zmierniť ekonomickú krízu spôsobenú ruskou vojnou na Ukrajine. Patrí k nim zrušenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny, napríklad chlieb a mlieko.

Redukcia DPH

Španielsky premiér Pedro Sánchez tieto kroky ohlásil vo svojom koncoročnom prejave. Vláda krajiny zároveň zredukuje DPH na kuchynský olej a cestoviny z 10 na 5 percent.

Premiér Sánchez povedal, že tri balíčky pomoci, ktoré krajina prijala od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, budú celkovo stáť približne 45 miliárd eur. Najnovšie opatrenia budú pre španielske verejné financie znamenať náklady 10 miliárd eur.

Pomoc štátu

Predseda vlády konštatoval, že cieľom je „chrániť pracujúcich vzhľadom na rast životných nákladov“.

Španielska vláda počas ďalších šiestich mesiacov zachová redukciu dane z elektriny z 10 na 5 percent. Okrem toho aj počas celého roku 2023 vláda zachová bezplatné dochádzanie do zamestnania a cestovanie na krátke vzdialenosti vlakom pre pravidelných používateľov železnice.

Viac k témam: bezplatné dochádzanie, Daň, DPH, Španielsky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Španielsko ruší DPH na základné potraviny a v novom balíku pomoci počas ekonomickej krízy sú aj ďalšie opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.