SprávySvet

Stav Benedikta XVI. je vážny. Zlé správy o jeho zdraví vyvolávajú otázky, čo sa stane, keď zomrie

29.12.2022 (Webnoviny.sk) – Emeritný pápež Benedikt XVI. je pri vedomí a stabilizovaný, ale jeho stav zostáva vážny. Vo štvrtok to uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni s tým, že pápež František naďalej žiada o modlitby, „aby ho sprevádzali v týchto náročných hodinách“.

Zhoršenie zdravotného stavu

V stredu František povedal, že jeho 95-ročný predchodca je veľmi chorý a bol ho navštíviť v kláštore vo Vatikáne, kde žije od abdikácie v roku 2013. Vatikán neskôr informoval, že Benediktovo zdravie sa v uplynulých hodinách zhoršilo, ale situácia je pod kontrolou a lekári ho monitorujú.

Vo štvrtok Bruni uviedol, že emeritnému pápežovi sa „včera v noci podarilo dobre odpočívať“.

Na pápežovu výzvu diecéza v Ríme naplánovala mimoriadnu omšu v Bazilike svätého Jána v Lateráne, ktorá je sídelným kostolom pápeža ako rímskeho biskupa.

Bezprecedentná situácia

Správy o zhoršujúcom sa zdraví Benedikta XVI. okamžite vyvolali otázky o tom, čo sa stane, keď zomrie, keďže vznikne bezprecedentná situácia a úradujúci pápež by pravdepodobne predsedal pohrebu bývalého pápeža.

Väčšina vatikánskych expertov očakáva, že pohreb sa bude podobať pohrebu ktoréhokoľvek rímskeho biskupa na dôchodku, aj keď s tým, že tam budú oficiálne delegácie na počesť bývalej hlavy Vatikánu, ako aj pútnici z Benediktovho rodného Nemecka a mimo neho.

Viac k témam: Emeritný pápež, zdravotný stav
Zdroj: Webnoviny.sk – Stav Benedikta XVI. je vážny. Zlé správy o jeho zdraví vyvolávajú otázky, čo sa stane, keď zomrie © SITA Všetky práva vyhradené.