SprávySvet

Putin chce rozšíriť armádu na 1,5 milióna vojakov, za zmeny vraj môže „vojna v zastúpení“

17.1.2023 (Webnoviny.sk) – Rusko plánuje v rokoch 2023 až 2026 veľké reformy v ozbrojených silách, ktoré zvýšia počet ich príslušníkov na 1,5 milióna. Informuje o tom spravodajský portál Sky News s tým, že to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ozbrojené sily

„Len posilnením kľúčových štrukturálnych zložiek ozbrojených síl je možné zaručiť vojenskú bezpečnosť štátu a chrániť nové subjekty a kritické zariadenia Ruskej federácie,“ vyhlásil minister obrany Sergej Šojgu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že ruský vodca Vladimir Putin „koncepčne súhlasil“ s návrhmi, ktoré oznámilo ministerstvo. Podrobnosti rozšírenia armády ešte nie sú sfinalizované, vyjadril sa ďalej podľa televízie CNN hovorca, podľa ktorého za zmeny môže „vojna v zastúpení“, ktorú vedie Západ voči Rusku.

Nepriama účasť

„Zástupná vojna zahŕňa prvky nepriamej účasti na nepriateľských akciách, ako aj prvky ekonomickej, finančnej a právnej vojny,“ dodal.

Vzťahy Moskvy so Západom sú na historickom minime po tom, ako Rusko spustilo vojnu na Ukrajine a jej spojenci, vrátane USA, Spojeného kráľovstva a Európskej únie, naň uvalili tvrdé sankcie.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin chce rozšíriť armádu na 1,5 milióna vojakov, za zmeny vraj môže „vojna v zastúpení“ © SITA Všetky práva vyhradené.