PR a inzercia

Ako opraviť pokazený alebo nefunkčný imobilizér?

Majitelia áut si možno ani neuvedomujú, že väčšina vozidiel vyrobených za posledných 20 rokov imobilizér motora v systéme už zbudovaný má. Ide v podstate o elektronickú bezpečnostnú technológiu proti krádeži, ktorá chráni vozidlo pred krádežou niekým, kto nemá kľúč na naštartovanie motora.

Štatistiky hovoria, že tieto zariadenia k zníženiu počtu krádeží prispievajú, preto sa spolu s dôležitou riadiacou jednotkou ABS stávajú základnou súčasťou automobilového vybavenia. Čo však robiť, ak sa z nejakého dôvodu pokazí?

Ako imobilizér funguje?

Imobilizér je elektronické zariadenie, ktoré zabraňuje naštartovaniu vozidla, pokiaľ nie je použitý správny kľúč. Často sa považuje za najlepší typ ochrany, pretože zaručuje blokovanie motora.

Keď naštartujete auto, kľúč alebo prívesok odošle kód do elektronickej kódovacej jednotky (ECU), ktorá umožní naštartovanie motora. Ak by sa zlodej pokúsil ukradnúť auto pomocou nesprávneho kľúča, imobilizér by sa aktivoval a zabránil ECU v prijatí kódu. V dôsledku toho sa motor nepodarí naštartovať.

Imobilizéry zvyčajne fungujú tak, že deaktivujú dva z troch hlavných komponentov, ktoré umožňujú naštartovanie vozidla (palivový systém, štartér a zapaľovanie). Existuje aj niekoľko typov imobilizérov, z ktorých niektoré vyžadujú manuálny PIN kód, zatiaľ čo iné vyžadujú dotykové tlačidlo. Mnoho moderných imobilizérov je možné ovládať pomocou aplikácií pre smartfóny cez Bluetooth. Čo však robiť, keď sa pokazí?

Ako opraviť imobilizér?

Mnoho problémov s imobilizérom možno vyriešiť jednoduchou výmenou batérie v kľúčenke. Mnoho transpondérových kľúčov závisí od malej batérie, ktorá prenáša bezpečnostný kód do imobilizéra auta. Pri výmene batérie buďte opatrní, aby ste náhodne nepoškodili transpondérový čip vo vnútri.

Ak ste vymenili batériu a stále nefunguje, môže mať imobilizér nejaký typ poškodenia čipu transpondéra. V takom prípade budete musieť kontaktovať miestny autobazár alebo servis, v ktorom auto dávate do poriadku, prípadne predajcu.

Jednoduchá oprava zariadenia môže byť vykonaná aj jeho deaktiváciou, tu je potrebné mať skúsenosti a informácie, ako bezpečne odpojiť imobilizér? Potom je potrebné imobilizéru načítať kód, s čím vám najlepšie pomôžu len odborníci.

Ak vám preto z nejakého dôvodu tento systém ochrany prestal fungovať, je na čase zájsť s ním do servisu a vec riešiť pod odborným dohľadom.

Zdroj obrázka: andriano.cz/Shutterstock.com