PR a inzercia

Koniec údržby zimnej záhrady sa blíži: Čo by ste nemali v tomto čase podceniť?

Napriek tomu, že je vonku pomerne chladno, koniec zimy je na blízku, čo znamená, že je najvyšší čas pripravovať na príchod nového ročného obdobia nielen váš šatník, ale aj záhradu. Aj zimné práce na dvore sú dôležité, aby sa nimi pripravila pôda pre sviežu novú zeleň a zdravý rast. Koniec údržby zimnej záhrady vám môže pomôcť lepšie naštartovať aj vegetačné obdobie a získať viac času na užívanie si príjemnejších teplôt a krásy, ktorú so sebou prinesie.

Nie je to však tak jednoduché, pretože celý proces údržby zahŕňa niekoľko dôležitých detailov, s ktorými vás pre lepší prehľad radšej zoznámime.

Prerezávanie a strihanie

Aby ste sa na jar a cez leto mohli tešiť z krásnej záhrady a v jeseni z jej plodov, je dôležité myslieť práve teraz, v tomto období, na jej zostrih. Takmer každú rastlinu je najlepšie ostrihať na konci zimy, keď je v pokoji. Výnimku tvoria rastliny, ktoré kvitnú a plodia zo starého dreva. Tie by sa mali orezať po ich vyklíčení na jar. Prerezávanie, keď je rastlina v pokoji, znižuje straty životodarnej šťavy z rán a rezy majú tendenciu sa hojiť rýchlejšie, ako keď strom aktívne rastie.

Prerezávanie je vo všeobecnosti jednou z najdôležitejších záhradkárskych úloh na konci zimy, pretože pomáha podporovať pevnosť, odstraňuje prekážky pre nový rast a podporuje celkové dobré zdravie stromu. Správna technika prerezávania si však vyžaduje nielen skúsenosti, ale aj čisté a ostré náradie.

Plánovanie a údržba záhrady

Plánovanie zeleninovej záhrady a nákup semien je ďalšou dôležitou vecou, ktorú by ste v tomto čase nemali podceniť. Ani rozprestieranie tvorba organického mulča na viacročné ovocné a zeleninové záhrady nie je na škodu, pretože ide o ideálny doplnok na skvalitnenie používaných substrátov.

Orezávanie zlomených a odumretých konárov a stoniek zo stromov či kríkov sme už riešili. Záhradné úlohy na konci zimy v suchých dňoch môžu zahŕňať aj čistenie záhradného nábytku, opravu a lakovanie okenných rámov alebo iných drevených častí v exteriéri. Rovnako tak brúsenie a olejovanie obľúbeného záhradného náradia a založenie zeleninovej záhrady.

Ak si nájdete čas na vykonanie týchto prác, vaša záhrada bude na príchod nového ročného obdobia pripravená lepšie a prinesie vám viac krásy, úrody i pohodlia.

Zdroj obrázka: sauletas/Shutterstock.com