SprávySvet

Dopad strát vo vojne sa v jednotlivých regiónoch Ruska dramaticky líši

12.3.2023 (SITA.sk) – Dopad ťažkých ruských strát na regióny v Rusku sa podľa britskej vojenskej rozviedky dramaticky rôzni. Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine uvádza, že v pomere k počtu obyvateľov zostali najbohatšie mestá Moskva a Petrohrad relatívne nedotknuté, narozdiel, napríklad, od regiónov na východe. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Zasiahnuté etnické menšiny

V mnohých východných regiónoch je úmrtnosť, vyjadrená ako percento populácie, pravdepodobne viac ako 30-krát vyššia ako v Moskve, tvrdí ministerstvo.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Na niektorých miestach sú najviac zasiahnuté etnické menšiny. Napríklad v Astrachánskej oblasti asi 75 percent obetí pochádza z menšinového kazašského a tatárskeho obyvateľstva.

Ruské elity

Rodiny ruských elít zostávajú zväčša nedotknuté. Britský rezort obrany poukazuje, že fotografie z 21. februára 2023 z prejavu ruského prezidenta o stave národa ukazujú vysokých predstaviteľov Ruska sediacich v dvoch predných radoch publika, pričom o žiadnom z nich nie je známe, že má deti slúžiace v armáde.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ruské ministerstvo obrany sa snaží riešiť svoj pretrvávajúci nedostatok bojového personálu, no izolácia lepšie situovaných a vplyvnejších členov ruskej spoločnosti bude s veľkou pravdepodobnosťou naďalej hlavným faktorom, konštatuje tiež Londýn.

Viac k témam: Moskva, Petrohrad, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Dopad strát vo vojne sa v jednotlivých regiónoch Ruska dramaticky líši © SITA Všetky práva vyhradené.