SlovenskoSprávy

Meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom na celom území Slovenska, pre tri okresy platí 3. stupeň

27.3.2023 (SITA.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred vetrom pre celé územie Slovenska. Tretí stupeň výstrahy pred silným vetrom vydal pre okresy Poprad, Brezno a Liptovský Mikuláš a platiť má od pondelka 15:00 do utorka do 4:00.

Horám sa radšej vyhnite

V týchto okresoch sa na horách v polohách nad 1 500 m ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 45 – 50 m/s (160 – 180 km/h) a priemernú rýchlosť 30 – 34 m/s (110 – 120 km/h), čo už je mohutná víchrica až orkán.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je turistika či horolezectvo.

Na západe výstraha druhého stupňa

Výstraha druhého stupňa bude platiť od pondelka od 10:00 do 21:00 pre okresy západného Slovenska – Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Nitra, Galanta, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Komárno. Od popoludnia do utorka do 3:00 vydali meteorológia výstrahu aj pre južné okresy východného Slovenska.

Ojedinele sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 16 m/s (60 km/h) alebo krátkodobo rýchlosť 23 – 26 m/s (85 – 95 km/h). Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Viac k témam: Počasie, Výstraha pred silným vetrom
Zdroj: SITA.sk – Meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom na celom území Slovenska, pre tri okresy platí 3. stupeň © SITA Všetky práva vyhradené.