SprávySvet

Zabitie blogera ako výstraha pre šéfa Wagnerovcov? Analytici vysvetľujú výbuch v petrohradskej kaviarni inak ako Rusi

3.4.2023 (SITA.sk) – Ruskí predstavitelia a propagandisti rýchlo obvinili Ukrajinu zo zabitia vojenského blogera Vladlena Tatarského (vlastným menom Maxim Fomin, pozn.), hoci do jeho vraždy mohli byť zapojené sily v Rusku. V najnovšej aktualizácii to naznačujú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Spomenutí analytici citujú slová mecenáša žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý povedal, že nebude viniť režim v Kyjeve za smrť Tatarského a Darie Duginovej, ktorá zahynula pri výbuchu svojho auta v Moskve vlani v auguste.

„Fominova vražda v Prigožinovom bare je pravdepodobne súčasťou väčšieho modelu eskalujúcich vnútorných ruských konfliktov zahŕňajúcich Prigožina a Wagnerovcov,“ uvádza sa v správe.

ISW uvádza, že Tatarského vražda mohla byť varovaním pre Prigožina, ktorý čoraz viac spochybňuje témy, o ktorých sa v Kremli hovorilo v súvislosti s vojnou na Ukrajine, a dokonca nepriamo signalizoval záujem o pozíciu ruského prezidenta.

ISW sa tiež domnieva, že ruské úrady pravdepodobne využijú Tatarského vraždu na zvýšenie cenzúry medzi predstaviteľmi ruskej občianskej spoločnosti, ktorí spochybňujú úspech Ruska vo vojne na Ukrajine.

Viac k témam: Bloger, rusko-ukrajinský konflikt, Výbuch, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Zabitie blogera ako výstraha pre šéfa Wagnerovcov? Analytici vysvetľujú výbuch v petrohradskej kaviarni inak ako Rusi © SITA Všetky práva vyhradené.