SlovenskoSprávy

Polícia chystá počas veľkonočných sviatkov dopravnú akciu Život, posvieti si aj na chodcov a cyklistov

4.4.2023 (SITA.sk) – Polícia počas veľkonočných sviatkov pripravila dopravno-bezpečnostnú akciu s krycím názvom Život. Cieľom akcie je znížiť počet nehôd, pri ktorých sa zrania alebo zomrú nevinné osoby. Začne už vo štvrtok 6. apríla a potrvá až do utorka 11. apríla.

Zapoja sa dopravní, poriadkoví aj železniční policajti. Informovala o tom hovorkyňa oddelenia komunikácie odboru komunikácie a prevencie Denisa Bárdyová.

Vlani zomreli dvaja ľudia

Policajti budú kontrolovať najmä dodržiavanie rýchlosti jazdy, zákaz požívania alkoholu, spôsob jazdy, dodržiavanie povinností motocyklistov a ich spolujazdcov a dodržiavanie povinností chodcov a cyklistov, ako napríklad použitie reflexných prvkov.

Počas minuloročnej Veľkej noci sa na Slovensku stalo 92 dopravných nehôd, pri ktorých zomreli dve osoby, tri sa zranili ťažko a 24 ľahko. Od začiatku roka 2023 polícia eviduje 2 317 dopravných nehôd, pri ktorých sa ťažko zranilo 148 osôb a o život prišlo 50 osôb.

„V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku sme zaznamenali pokles vo všetkých ukazovateľoch, pre porovnanie, vlani sa stalo 2 658 nehôd, ťažko sa pri nich zranilo 160 osôb a zomrelo 60 osôb,“ uviedla Bárdyová.

Nulová tolerancia alkoholu

Krajské riaditeľstvá Policajného zboru vykonávajú dlhodobé analýzy dopravno-bezpečnostnej situácie, pri ktorých skúmajú príčiny a následky nehôd a hustotu premávky. Prijímajú a navrhujú opatrenia na pozitívne ovplyvnenie nehodovosti a jej následkov.

V minulom roku policajti odhalili počas kontrol viac ako 17 800 vodičov pod vplyvom alkoholu a za prvé dva mesiace tohto roka viac ako 2 300.

„Apelujeme na účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali pravidlo nulovej tolerancie alkoholu a zbytočne nehazardovali so životmi ľudí,“ uzavrela Bárdyová.

Viac k témam: Dopravná akcia, Veľká noc
Zdroj: SITA.sk – Polícia chystá počas veľkonočných sviatkov dopravnú akciu Život, posvieti si aj na chodcov a cyklistov © SITA Všetky práva vyhradené.