Ekonomika

Ministerstvo financií už poslalo samosprávam ďalších 244 miliónov eur, ide o balík z firemných daní

24.4.2023 (SITA.sk) – Ministerstvo financií SR už poslalo samosprávam na ich účty ďalších 244 miliónov eur. Ide o sľúbený balík peňazí z daní z príjmov právnických osôb, ktorý im pomôže zvládnuť náročné obdobie energetickej krízy, rastúcej inflácie a rovnako vyrovnať sa s legislatívnymi zmenami.

V tlačovej správe o tom informoval rezort financií. Celkovo tak mestá a obce podľa ministerstva dostali od začiatku tohto roka navyše z firemnej dane sumu 326 miliónov eur.

Sumu 244 miliónov eur dostali mestá, obce a vyššie územné celky na základe novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú v zrýchlenom konaní schválil parlament koncom marca tohto roka. Ide o výšku dane z príjmov právnických osôb určenú zákonom na tento rok po odpočítaní už poskytnutých mesačných splátok. Mestá a obce z tejto sumy dostali viac ako 171 miliónov eur a vyššie územné celky 73,3 milióna eur.

Obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie majú v tomto období povinnosť zaplatiť zvýšené sumy faktúr za energie, pričom pomoc zo štátneho rozpočtu zo schém ministerstva hospodárstva bude nabiehať postupne,“ zdôvodnilo pomoc ministerstvo financií.

Viac k témam: energetická kríza, Finančná pomoc, Inflácia, Samosprávy, Štátna podpora
Zdroj: SITA.sk – Ministerstvo financií už poslalo samosprávam ďalších 244 miliónov eur, ide o balík z firemných daní © SITA Všetky práva vyhradené.