SlovenskoSprávy

Budú predčasné parlamentné voľby zmanipulované? Najviac sa toho obávajú voliči Republiky a Smeru

27.4.2023 (SITA.sk) – Viac ako 40 percent ľudí sa obáva zmanipulovania nadchádzajúcich parlamentných volieb. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ.

Prieskum realizovala v dňoch 4. až 11. apríla, na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Ďalších 54,2 percenta opýtaných obavy zo zmanipulovania volieb nemá.

Nadpriemerný výskyt aj u nevoličov

Na otázku, či sa obávajú zmanipulovania parlamentných volieb v septembri 2023, temer päť percent respondentov nevedelo alebo nechcelo odpovedať. Účastníci prieskumu si mohli vybrať len jednu odpoveď.

Obavu zo zmanipulovania volieb mávajú najviac respondenti, ktorí sú voličmi hnutia Republika, deklarovalo ju 79 percent z nich. Nasledujú voliči strany Smer-SD, kde túto obavu zdieľa 64 percent voličstva strany. Mierne nadpriemerný je jej výskyt aj v skupine nevoličov.

Najmenej sa manipulácie volieb obávajú voliči strany Sloboda a Solidarita, kde kladnú odpoveď uviedlo 17 percent a voliči hnutia Progresívne Slovensko, spomedzi ktorých má túto obavu pätina.

Zmanipulovania volieb sa častejšie obávajú ženy, 45 percent z nich odpovedalo áno, v porovnaní s 37 percentami mužov.

Vzdelanejší sa obávajú najmenej

Z vekového hľadiska majú túto obavu najčastejšie ľudia starší než 66 rokov, ide o viac ako polovicu z nich.

S klesajúcim vekom klesá aj podiel tých, ktorí sa obávajú zmanipulovania volieb, vo vekovej kategórii od 18 do 33 rokov uviedlo kladnú odpoveď 34 percent ľudí.

Medzi ľuďmi s nižším vzdelaním bol najvyšší podiel opýtaných, ktorí uviedli odpoveď áno, a to 51 percent. Uvádzalo ju tiež 42 percent respondentov, ktorí mali stredoškolské vzdelanie s maturitou. Medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním sa manipulácie volieb obáva necelá štvrtina.

Zmanipulovania volieb sa nadpriemerne často obáva obyvateľstvo Nitrianskeho, Banskobystrického a Trenčianskeho kraja, ale i Trnavského a Prešovského. Taktiež ide o respondentov maďarskej národnosti, túto obavu má 43 percent z nich.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023, Prieskum
Zdroj: SITA.sk – Budú predčasné parlamentné voľby zmanipulované? Najviac sa toho obávajú voliči Republiky a Smeru © SITA Všetky práva vyhradené.