SlovenskoSprávy

Najvulgárnejšie nadávky, pľuvance aj vyhrážky. Účastníci LGBTI zhromaždenia sa pustili do Matoviča (video)

3.5.2023 (SITA.sk) – Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič opäť kritizoval na sociálnej sieti LGBTI+ komunitu. Dôvodom bolo, že čelil verbálnym útokom zo strany účastníkov utorkového protestného zhromaždenia na podporu práv transrodových ľudí pred parlamentom.

Vulgárne peklo

„Po dnešku som o to viac presvedčený, že pred týmito ‚ľuďmi‘ musíme naše deti chrániť a som násobne viac presvedčený, že by sme mali na Slovensku výrazne viac investovať do dostupnosti psychiatrickej pomoci. Pacientov kopa,“ uviedol v statuse.

Ako Matovič opísal, vyšiel z parlamentu smerom do centrály hnutia a v diaľke na Zámockej ulici uvidel dav ľudí s dúhovými vlajkami. Keď odpovedal na otázky novinárky, prišiel prvý človek z davu, ktorý začal na neho vykrikovať vulgarizmy.

„Potom prišli ďalší a začalo vulgárne peklo, ktoré som ešte nevidel a ani nezažil. Krížom krážom ako totálni dezoláti začali na mňa súkať tie najvulgárnejšie nadávky, pľuť odzadu na sako a vyhrážať ‚skončil si, ja ťa zabijem!‘. Po chvíli som vytiahol z vrecka mobil, že si tú oplzlú primitívnu bandu zvečním, vtom mi jeden orangutan vytrhol z ruky mobil, opísal Matovič.

Arogantní a primitívni ľudia

Ako dodal líder OĽaNO, chodí po Slovensku a stretol množstvo fanúšikov ĽSNS či Rebubliky, no nikde nestretol pokope „tak primitívnych, arogantných, vulgárnych a zlých ľudí, ako medzi týmito transrodovými aktivistami“.

Pred parlamentom sa v utorok konalo protestné zhromaždenie na podporu práv transrodových ľudí ako reakcia na návrh zákona, ktorý znemožní prístup k právnym tranzíciám. Zákon už v marci podporilo 87 poslancov. Na májovej schôdzi sa má o zákone opäť hlasovať. Zhromaždenie zorganizovali LIGHT*, Povstanie Pokračuje, Status Queer, feministky.sk a Amnesty International Slovensko.

Podľa jednej z predkladateliek návrhu zákona Anny Záborskej má tento zákon pomôcť poriadku v spoločnosti. „V skutočnosti by prijatie tohto zákona spôsobilo, že právna tranzícia, čiže úradná zmena pohlavia a rodného čísla, by bola možná iba v prípade, ak človek predloží genetický test, ktorý by preukázal, že v minulosti došlo k nesprávnemu určeniu pohlavia danej osoby“.

Návrh zákona je podľa organizátorov protestu medicínskym nezmyslom – aj lekárska odborná komunita sa na základe aktuálnych vedeckých poznatkov zhoduje, že genetický test nedokáže so stopercentnou istotou určiť pohlavie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: LGBTI, Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
Zdroj: SITA.sk – Najvulgárnejšie nadávky, pľuvance aj vyhrážky. Účastníci LGBTI zhromaždenia sa pustili do Matoviča (video) © SITA Všetky práva vyhradené.