PR a inzercia

Chcete mať krásne biele zuby? Skúste to s týmito potravinami

Káva, čaj, červené víno a sladené limonády môžu zafarbiť vaše zuby a stmaviť váš úsmev. Existuje však niekoľko bežných potravín, ktoré vám môžu časom naopak skutočne pomôcť vaše zuby vybieliť. Nie sú tak dôkladne účinné ako profesionálne produkty na bielenie zubov, ale sú lacné a prirodzené.

Pokračujte v čítaní a zistíte, ktorými potravinami si dopomôžete ku krásnemu bielemu úsmevu rovnako dobre a jednoducho ako s novými pásikmi na okamžité bielenie zubov?

Jahody

Môžu vám zafarbiť košeľu, no rovnako tak vybieliť zuby, pretože obsahujú enzým nazývaný kyselina jablčná. Skúste si rozdrviť jahody a rozotrieť si ich na zuby. Nechajte päť minút pôsobiť, potom opláchnite vodou a kefou a niťou ako obvykle.

Jablká, zeler a mrkva

Toto zdravé ovocie a zelenina pôsobia ako prírodné odstraňovače škvŕn tým, že zvyšujú produkciu slín, ktoré slúžia ako samočistiaci prostriedok v ústach. Môžu tiež zabíjať baktérie, ktoré spôsobujú zápach z úst, a ich chrumkavý faktor pôsobí na čistenie zubov.

Pomaranče a ananás

Jedenie kyslého ovocia, ako sú pomaranče a ananás, môže spôsobiť, že ústa budú produkovať viac slín, ktoré prirodzene umývajú zuby. Pozor však na používanie citrónov priamo na zuby, pretože prílišná kyslosť môže zuby poškodiť.

Sóda bikarbóna

Jedna štúdia z roku 2008 zistila, že zubné pasty, ktoré obsahujú sódu bikarbónu – dlho považovaná za domáci liek na bielenie zubov – odstraňujú zubný povlak lepšie ako zubné pasty bez tejto zložky.

Ak to chcete vyskúšať, najlepšie urobíte ak si vyberiete na čistenie pastu, ktorá obsahuje toto jemné abrazívum. Alebo si raz za čas stačí umyť zuby sódou bikarbónou priamo z krabičky, ktorú určite máte v kuchynskej linke.

Jogurt, mlieko a syr

Mliečne výrobky obsahujú kyselinu mliečnu, ktorá môže pomôcť chrániť zuby pred kazom. Štúdia v časopise Dentistry zistila, že deti, ktoré jedli jogurt štyrikrát týždenne, mali menej zubného kazu ako deti, ktoré jogurt nejedli. Vedci sa domnievajú, že bielkoviny v jogurte sa môžu viazať na zuby a zabrániť im v napadnutí škodlivými kyselinami, ktoré spôsobujú kaz. Tvrdé syry sú však vhodné aj na bielenie, pretože pomáhajú odstraňovať aj čiastočky jedla.

Ak teda nemáte na tieto potraviny alergiu, skúste si vybieliť zuby s ich pomocou alebo formou spomínaných bieliacich pásikov.

Zdroj obrázka: Re_sky/Shutterstock.com