Ekonomika

Európska komisia si posvieti na zneužívanie schránkových subjektov na daňové účely

25.12.2021 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) predstavila dôležitú iniciatívu v rámci boja proti zneužívaniu schránkových subjektov na nevhodné daňové účely. Informuje o tom oficiálna stránka výkonného orgánu Európskej únie.

Daňové úniky

Ako uvádza Komisia, spomenutým legislatívnym návrhom by sa malo zabezpečiť, aby subjekty v EÚ nevykonávajúce žiadnu alebo vykonávajúce iba minimálnu hospodársku činnosť, nemohli mať úžitok zo žiadnych daňových výhod a pre daňovníkov nepredstavovali žiadne finančné zaťaženie.

„Hoci schránkové subjekty môžu plniť užitočné obchodné a podnikateľské úlohy, niektoré medzinárodné skupiny, a dokonca aj jednotlivci, ich zneužívajú na účely agresívneho daňového plánovania alebo daňových únikov,“ uvádza

Komisia a poukazuje na to, že niektoré podniky usmerňujú finančné toky ku schránkovým subjektom v jurisdikciách, v ktorých nie sú žiadne alebo sú len veľmi nízke dane, alebo kde sa dajú dane ľahko obchádzať.

Podobne môžu niektorí jednotlivci využívať schránku na ochranu aktív a nehnuteľností pred daňami, a to buď v krajine svojho pobytu, alebo v krajine, v ktorej sa nachádza nehnuteľnosť.

Množstvo škandálov

Podľa výkonného podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa schránkové spoločnosti naďalej ponúkajú kriminálnikom jednoduchú príležitosť krátiť daňové povinnosti.

V priebehu ostatných rokov bolo množstvo škandálov spôsobených zneužívaním schránkových spoločností. Tie podľa neho škodia hospodárstvu a spoločnosti ako celku a zároveň predstavujú nespravodlivú dodatočnú záťaž pre európskych daňovníkov.

„Nové požiadavky na monitorovanie a podávanie správ pre schránkové spoločnosti im sťažia využívanie nespravodlivých daňových výhod a vnútroštátnym orgánom uľahčia sledovanie akéhokoľvek zneužívania zo strany schránkových spoločností,“ povedal 50-ročný Lotyš a podotkol, že každý by mal platiť svoj spravodlivý podiel daní.

Návrh by mal byť účinný od 1. januára 2024 po tom, ako ho prijmú členské štáty EÚ.

Viac k témam: Schránkové firmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia si posvieti na zneužívanie schránkových subjektov na daňové účely © SITA Všetky práva vyhradené.