SprávySvet

Západní lídri sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“, Ukrajine už poskytli viac ako 55 miliárd dolárov

21.4.2023 (SITA.sk) – Západní lídri v oblasti obrany sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“. Počas úvodného prejavu na začiatku 11. stretnutia spojencov z Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku to uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Ochrana ukrajinského neba a infraštruktúry

Je to už takmer rok, čo sa táto skupina prvý raz stretla práve tu v Ramsteine,“ skonštatoval Austin a dodal, že „po viac ako roku Ukrajina stále pevne stojí“. Skupina už podľa neho poskytla Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote viac ako 55 miliárd dolárov, pričom dodali rôzne vojenské vybavenie, vrátane munície či tankov Leopard. Skupinu, ktorá vznikla v júni 2022, tvorí viac ako 40 krajín.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Táto kontaktná skupina poskytla aj systémy protivzdušnej obrany na ochranu ukrajinského neba a infraštruktúry,“ pokračoval a dodal, že „to zahŕňa systémy Patriot zo Spojených štátov, Nemecka a Holandska“. Spoločné úsilie podľa jeho slov veľmi pomohlo obrancom Ukrajiny na bojisku.

Plán Európskej únie

Austin zároveň poďakoval kolegom za ich neochvejnú podporu a spomenul plán Európskej únie zvýšiť výrobu a dodávky munície na Ukrajinu. „Táto kontaktná skupina je jednotnejšia ako kedykoľvek predtým,“ uzavrel šéf amerického rezortu obrany s tým, že nedovolia, aby „niečo narušilo našu jednotu“.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitteri zverejnil fotografiu k začiatku stretnutia a priblížil, že na programe „je analýza toho, čo sa urobilo, naša stratégia na rok 2023, aktuálne potreby ozbrojených síl a rozdelenie programov pomoci pre všetky divízie ukrajinských obranných síl“. Dodal pritom, že cítia podporu partnerov a naďalej sa usilujú o víťazstvo.

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg predtým uviedol, že očakáva, že spojenci a partneri NATO oznámia ďalšiu podporu pre Ukrajinu, pričom zdôraznil potrebu munície, náhradných dielov, paliva, údržby a opráv.

Viac k témam: Americká vojenská základňa Ramstein, Americký minister obrany, Členské štáty, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Západní lídri sú pripravení nadviazať na „pôsobivý pokrok“, Ukrajine už poskytli viac ako 55 miliárd dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.