SprávySvet

Šojgu núti všetky „dobrovoľnícke jednotky“ podpísať zmluvy s ministerstvom obrany, wagnerovci opäť vzdorujú

11.6.2023 (SITA.sk) – Všetky ruské „dobrovoľnícke jednotky“ budú nútené podpísať zmluvy s ministerstvom obrany. Šéf tohto rezortu Sergej Šojgu podpísal príkaz, ktorý údajne umožní „poskytnutie potrebného právneho štatútu dobrovoľníckym formáciám“. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Wagnerovci nič nepodpíšu

Spomenutá vyhláška sa vraj vzťahuje aj na žoldniersku Wagnerovu skupinu, no jej šéf Jevgenij Prigožin už stihol vyhlásiť, že jeho bojovníci nebudú s ruským ministerstvom obrany podpisovať žiadne zmluvy. Podotkol, že Šojguove dekréty sa vzťahujú na zamestnancov ministerstva obrany a wagnerovcov sa to netýka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Veliteľstvo Wagnerovej skupiny je integrované do všeobecného systému, koordinuje svoje akcie s generálmi napravo, naľavo, s veliteľmi jednotiek… Má obrovské skúsenosti a je vysoko efektívnou štruktúrou. Žiaľ, väčšina vojenských jednotiek (ruského ministerstva obrany, pozn.) nemá takú efektivitu a to práve z dôvodu, že Šojgu nevie správne riadiť vojenské formácie,“ vyhlásil Prigožin.

Opakovaná kritika Šojgua

Počas bojov o Bachmut Prigožin opakovane verejne kritizoval Šojgua. Nepáčilo sa mu predovšetkým to, že ruské ministerstvo obrany nedodalo Wagnerovej skupine požadovanú muníciu a tá podľa Prigožina v dôsledku toho utrpela veľké straty.

Keď bojovníci z Wagnerovej skupiny pred približne dvomi týždňami prepúšťali pozície na bachmutskom fronte vojakom ruskej armády, Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany, že ruskí vojaci umiestnili protitankové míny a iné výbušné zariadenia pozdĺž trás, ktorými sa pohybovali wagnerovci.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Bachmut, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Šojgu núti všetky „dobrovoľnícke jednotky“ podpísať zmluvy s ministerstvom obrany, wagnerovci opäť vzdorujú © SITA Všetky práva vyhradené.