Ekonomika

Po dvojročnom odkladaní sa reforma dlhovej brzdy opäť presúva, rozpočtová rada upozorňuje na súčasný stav

14.6.2023 (SITA.sk) – Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) berie na vedomie, že po dvojročných odkladaniach sa hlasovanie o novele ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti presúva až do ďalšieho volebného obdobia a toto rozhodnutie ich mrzí.

„Nepodarilo sa tak naplniť prísľuby o modernizácii dlhovej brzdy a ukotvení národných pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, vrátane výdavkových limitov, v jednom ústavnom zákone,“ konštatuje rada na sociálnej sieti.

Minister apeloval na politikov

Naďalej rozpočtová rada upozorňuje, že súčasný stav znamená aj nezosynchronizovanie sankcií dlhovej brzdy a výdavkových limitov, a teda nevyužitie zamýšľaného ozdravného účinku národných pravidiel na verejné financie.

Pritom komplexná modernizácia ústavného zákona už bola pripravená dlhší čas a bola opakovane zaradená do druhého čítania v parlamente.

Úradnícka vláda pritom v programovom vyhlásení vlády uvádza, že cieľom by malo byť sfunkčnenie dlhovej brzdy. Minister financií Michal Horváth apeloval pred časom, aby politici nerezignovali na modernizáciu zákona o dlhovej brzde.

SaS trvala na daňovej brzde

Parlament novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti neustále presúva, a to od konca roka 2020. Dôvodom bola nezhoda v rámci bývalej koalície. Strana SaS totiž presadzovala zakomponovanie daňovej brzdy do návrhu novely.

Po reforme dlhovej brzdy volal aj vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Spojenie dlhovej brzdy s daňovou brzdou je však podľa neho v ideologickom rozpore s konceptom dlhovej brzdy.

Viac k témam: Daňová brzda, Dlhová brzda, Rozpočet, Verejné financie, Zákon o rozpočtovej zodpovednosti
Zdroj: SITA.sk – Po dvojročnom odkladaní sa reforma dlhovej brzdy opäť presúva, rozpočtová rada upozorňuje na súčasný stav © SITA Všetky práva vyhradené.