Auto-motoAutomobilový priemyseľ

Axis posilňuje ochranu súkromia už aj pri automobiloch. Maskovacia aplikácia rozostrí priamo v kamere evidenčné číslo vozidla

Aplikácia dynamického maskovania AXIS Live Privacy Shield teraz ponúka možnosť anonymizácie EČV vozidiel. Táto bezplatná aplikácia nevyžaduje licenciu a beží priamo vo vybraných modeloch kamier Axis. Okrem EČV dokáže v reálnom čase maskovať osoby a pomocou umelej inteligencie aj tváre – všetko robí priamo v streame videa pri plnej snímkovej frekvencii.

Nová verzia škálovateľnej aplikácie pre dynamické maskovanie AXIS Live Privacy Shield, ktorá využíva výpočtový výkon samotných kamier Axis s jednotkou hlbokého učenia (DLPU) a slúži na ochranu súkromia pri vzdialenom monitoringu, bude teraz podporovať aj maskovanie evidenčných čísiel vozidiel.

Funkcia transparentného maskovania alebo mozaikovanie (pixelizácia) osôb, tvárí a pozadia je vhodná najmä pri vzdialenom monitoringu a vytváraní video záznamov v priestoroch, kde kvôli predpisom na ochranu súkromia môže byť video dohľad veľmi problematický. Evidenčné číslo vozidla (EČV, kedysi aj ŠPZ, štátna poznávacia značka, alebo ľudovo ešpézetka) je unikátny identifikačný znak každého motorového vozidla, prívesu, či návesu a preto môže ísť rovnako o citlivý údaj.

Správcovia kamerových systémov teraz môžu ľahšie zabezpečiť spoľahlivú ochranu súkromia a navyše v reálnom čase. Analytický softvér AXIS Live Privacy Shield beží priamo vo vybraných modeloch kamier Axis (tzv. na okraji siete), čo so sebou prináša otvorené možnosti škálovania, jednoduchú správu a taktiež úsporu pri kúpe nákladných serverov. Aplikácia je navyše zadarmo a nepotrebuje žiadnu licenciu.

Ochrana súkromia aj forenzný záznam

Dynamické maskovanie založené na umelej inteligencii porovnáva živý záber z kamery so scénou pozadia a aplikuje na ňu dynamické maskovanie. Reaguje tak na pohyb ľudí aj objektov. Pomocou umelej inteligencie vo video streame identifikuje jednotlivé objekty a operátorom umožňuje vybrať si, čo a ako sa má maskovať. Napríklad je možné maskovať celé postavy (ľudské telá) alebo len tváre, a novo aj registračné značky vozidiel, prípadne tieto funkcie v jednom zábere rôzne kombinovať.

Operátori tiež môžu definovať „zahrnuté“ alebo „vylúčené“ zóny ochrany súkromia, prípadne vybrať maskovanie celého pozadia za postavami. Aplikácia používateľom umožňuje naplánovať jej automatické spúšťanie, napr. len počas pracovnej doby a jej vypnutie napr. počas voľna a víkendov. Uplatní sa všade tam, kde sa okrem video dohľadu vyžaduje aj zachovanie súkromia, ako sú napr. nemocničné izby, opatrovateľské domy, domovy pre seniorov, výrobné zariadenia, hotely, školy, kancelárie alebo obchodné domy.

Proces samotného maskovania je v reálnom čase rýchlejší než žmurknutie oka a umožňuje efektívne dodržiavať pravidlá a regulačné požiadavky v oblasti s vysokou ochranou súkromia a osobných údajov. Aplikáciu dynamického maskovania môžete využiť pre inštalácie v interiéri aj exteriéri, dokonca aj na nahrané video záznamy.

Táto všestranná aplikácia môže byť navyše nakonfigurovaná tak, aby poskytovala jeden stream s maskovaním pre maximálne zachovanie súkromia a ďalší samostatne zabezpečený video stream bez dynamického maskovania, ku ktorému budú mať prístup len autorizovaní používatelia pri riešení incidentov (forenzné dôkazy z kamier).

Medzi kľúčové vlastnosti AXIS Live Privacy Shield patria:

  • Ochrana súkromia v reálnom čase aj pri vysokej snímkovej frekvencii
  • Dynamické maskovanie priamo v koncovom zariadení na okraji siete
  • Flexibilné maskovanie založené na umelej inteligencii
  • Jednoduchá inštalácia, konfigurácia, škálovanie aj správa
  • K dispozícii na stiahnutie zadarmo

Krátke video s ukážkou funkcií AXIS Live Privacy Shield:

www.youtube.com/watch?v=WRIpcMshDJM.