SprávySvet

Prigožin chce zosadiť Šojgua a jeho vojaci sú v Rostove aj ďalších mestách, Putin hovorí o zrade (online/video+foto)

24.6.2023 (SITA.sk) – Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin prišiel so svojimi vojakmi do ruského mesta Rostov nad Donom, kde je sídlo ruskej armády, ktoré riadi boje na Ukrajine. Ruské média informujú, že členovia Wagnerovej skupiny vstúpili aj do okrajových častí Volgogradu a Krasnodaru a agentúra Reuters informovala, že wagnerovci obsadili všetky vojenské objekty vo Voroneži.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Prigožin sa v Rostove stretol s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany, a to s námestníkom ministra obrany Ruskej federácie generálplukovníkom Junus-Bekom Jevkurovom a so zástupcom náčelníka ruského generálneho štábu generálporučíkom Aleksejevom.

Jevgenij Prigožin vyhlásil, že prezident Vladimir Putin sa mýli, ak ho obviňuje z velezrady. Povedal, že nijakí vojaci z Wagnerovej skupiny sa neplánujú vzdať na príkaz prezidenta. Najnovší vzdorný odkaz šéfa žoldnierskej organizácie prišiel po tom, ako ho Putin v sobotu ráno v príhovore k národu obvinil z ozbrojenej vzbury. Informuje o tom portál news.sky.com.

Prigožin žiada, aby mu vydali ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Šéf wagnerovcov pohrozil, že inak pôjde na Moskvu a zároveň povedal, že zostrelil tri vrtuľníky ruského ministerstva obrany a vedenie ruskej armády označil za postarších klaunov. Informuje o tom kanál nevzorovtv.

Wagner forces have surrounded the headquarters of the Russian Southern Military district in Rostov.
It is really happening…#Coup #Russia #Rostov pic.twitter.com/ZuylmBYsHJ

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

V piatok Prigožin povedal, že ruská invázia na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani vo februári, bola odôvodnená lžami a „zlo“ v ruskom vojenskom vedení sa musí zastaviť. Potom povedal, že ruské ministerstvo obrany prikázalo raketový útok proti poľným táborom Wagnerovej skupiny na Ukrajine, ktorý zabil mnoho bojovníkov. Informuje o tom web news.sky.com.

Ruské úrady už Prigožina pre jeho hrozby, že zosadí ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, vyšetrujú. Oznámili to v piatok po Prigožinovom vyhlásení, v ktorom obvinil ruského ministra obrany z prikázania raketového útoku proti poľným táborom Wagnerovej skupiny na Ukrajine, kde wagnerovci bojujú v mene Moskvy proti ukrajinskej armáde.

Yevgeny Prigozhin in Rostov:
“We lost huge amount of territories in Ukraine. The Russian losses in Ukraine are 3-4 times higher than reported by the Russian High Command. Up to 1000 casualties a day (KIA + WIA).”#Coup #Rostov #Russia pic.twitter.com/mz0cSvVtpk

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

Prigožin vyhlásil, že jeho vojaci teraz pôjdu potrestať Šojgua a vyzval ruskú armádu, aby nekládla odpor. Prigožin uviedol, že „nejde o ozbrojenú vzburu ale o pochod spravodlivosti“. Ruské ministerstvo obrany odmietlo Prigožinove tvrdenia a ruský Národný protiteroristický výbor oznámil, že začal trestné vyšetrovanie na základe obvinenia z vyzývania na vojenský prevrat.

#Rostov, Russland 🇷🇺 pic.twitter.com/4NvDoy0NhJ
— @BrennpunktUA 🇩🇪🇺🇦 (@BrennpunktUA) June 24, 2023

Online (minúte po minúte)

situácia v Rusku a vojna na Ukrajine

12:33 Web Meduza s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova píše, že Vladimir Putin okrem Alexandra Lukašenka o situácii v Rusku informoval aj prezidentov Uzbekistanu a Kazachstanu.

12:22 Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa vzbúrila proti veleniu armády, vyhlásil, že prezident Vladimir Putin sa mýli, ak ho obviňuje z velezrady. Jevgenij Prigožin povedal, že nijakí vojaci z Wagnerovej skupiny sa neplánujú vzdať na príkaz prezidenta. Najnovší vzdorný odkaz šéfa žoldnierskej organizácie prišiel po tom, ako ho Putin v sobotu ráno v príhovore k národu obvinil z ozbrojenej vzbury. Informuje o tom portál news.sky.com.

12:19 Ruské lietadlo vo Voronežskej oblasti bolo údajne zostrelené žoldniermi Wagnerovej skupiny.

A Russian Il-22M communications aircraft (reportedly RF-75917) was shot down by Wagner forces in #Voronezh Oblast. pic.twitter.com/exr5JPyjy1
— Clash Report (@clashreport) June 24, 2023

12:14 Obyvatelia mesta Voronež natočili silný výbuch skladu palív, ktorý mala zasiahnuť ruská helikoptéra.

⚡️The Russian Air Force has reportedly struck at the fuel depot in #Voronezh, where #Wagner PMC troops were reported, to deprive them of access to fuel, local media reported. pic.twitter.com/IfXch2ncty
— KyivPost (@KyivPost) June 24, 2023

More footage of the bombing of Voronezh oil depot. The Russian regime army eventually terrorizes its last victim: The Russian population.
I have been warning that this will end exactly this way. The final terror.#Russia #coup #Voronezh pic.twitter.com/5qvVdsRSYL

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

12:04 Ozbrojený útok žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina na ruské vojenské velenie v Rostove nad Donom podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne bude mať významný vplyv na vojnu, ktorú Ruská federácia vedie na Ukrajine.

ISW upozorňuje na to, že Rostov nad Donom je sídlom ruského generálneho štábu, 58. kombinovanej armády a veliteľským centrom spoločnej skupiny ruských vojsk na Ukrajine. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. Podľa ISW je Rostov nad Donom „kritickou veliteľskou a riadiacou membránou ruskej armády a akékoľvek ohrozenie prítomnosti ministerstva obrany pravdepodobne bude mať následky na niektoré kritické aspekty vojnovej snahy“.

11:20 Z ruskej Voronežskej oblasti sú hlásené ťažké boje medzi žoldnierskou Wagnerovou skupinou a silami ruskej armády a národnej gardy. Ruské letectvo okrem toho pokračuje v útokoch na pozície wagnerovcov riadenými bombami a raketami. Uviedla to na mikroblogovacej sieti Twitter organizácia OSINTdefender, ktorá monitoruje spravodajské informácie z otvorených zdrojov so sústredením na Európu a konflikty vo svete.

Heavy Fighting is reported to now be ongoing in the Voronezh Region between the Wagner PMC Group and Forces within the Russian Military and National Guard; the Russian Air Force is also continuing to Target these Wagner Positions with Guided-Bombs and Rockets. pic.twitter.com/hPYh8Lj7Ri
— OSINTdefender (@sentdefender) June 24, 2023

11:16 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov označil Jevgenija Prigožina za zradcu.

11:13 Situácia v meste Rostov nad Donom, ktoré obsadili členovia Wagnerovej skupiny.

The situation at the headquarters of the Southern Military District in #Rostov. pic.twitter.com/NwROXEWrmT
— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023

Not everyone in #Rostov is happy with the #Wagner mercenaries. pic.twitter.com/7nNNPxafHi
— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023

11:09 Podľa britskej vojenskej spravodajskej služby je veľmi málo dôkazov o bojoch medzi wagnerovcami a ruskými bezpečnostnými silami a niektoré pravdepodobne zostávajú pasívne a mlčky súhlasia s Wagnerovou skupinou. Lojalita ruských bezpečnostných síl a ruskej národnej gardy „bude kľúčová pre to, ako sa táto kríza vyvinie,“ konštatoval britský rezort obrany.

10:33 Jevgenij Prigožin na platforme Telegram vyhlásil, že všetci členovia jeho skupiny sú pripravení zomrieť v jeho akcii proti ruskému vojsku. „Všetci sme pripravení zomrieť. Všetkých 25-tisíc a potom ďalších 25-tisíc,“ povedal a dodal, že túto akciu robí „pre ruský ľud“.

10:28 Vladimir Putin telefonoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, aby ho informoval o situácii v Rusku.

10:22 Populárny účet Wagnerovej skupiny píše, že Vladimir Putin urobil nesprávne rozhodnutie a v Rusku bude čoskoro nový prezident.

Wow, popular Wagner account says Putin made a wrong choice and soon Russia will have a new president pic.twitter.com/ISiSWWflT6
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) June 24, 2023

10:18 Všetky kľúčové zariadenia v meste Voronež na juhozápade Ruska rovnako ako v Rostove nad Donom prevzali pod kontrolu príslušníci ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Na mikroblogovacej sieti Twitter to napísal poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko s tým, že to pre ruskú službu BBC povedal zdroj blízky vedeniu ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Podľa zdroja FSB zatiaľ nemá konkrétny plán potlačenia vzbury wagnerovcov.

10:03 Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin uviedol, že jeho skupina zostrelila tri vrtuľníky ruského ministerstva obrany a vedenie ruskej armády označil za postarších klaunov. Informuje o tom kanál nevzorovtv.

9:55 Jevgenij Prigožin pohrozil, že ak mu nevydajú ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, pôjde Moskvu. Informuje o tom kanál nevzorovtv.

9:52 Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v Rostove nad Donom stretol s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany, a to s námestníkom ministra obrany Ruskej federácie generálplukovníkom Junus-Bekom Jevkurovom a so zástupcom náčelníka ruského generálneho štábu generálporučíkom Aleksejevom. Prigožin žiada, aby mu vydali ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Informuje o tom kanál nevzorovtv.

9:44 Ruské média informujú, že členovia Wagnerovej skupiny vstupujú aj do okrajových častí Volgogradu a Krasnodaru.

Russian channels report that the Wagner fighters are entering the outskirts of Volgograd and Krasnodar pic.twitter.com/AkY0Oo193o
— Giorgi Revishvili (@revishvilig) June 24, 2023

9:23 Putin tiež uviedol, že tí, ktorí organizovali a pripravili ozbrojenú vzburu, sa budú za to zodpovedať.

9:17 K situácii sa už vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin a okrem iného povedal, že ozbrojená vzbura je zradou voči Rusku a jeho ľudu.

9:00 Moskovský starosta Sergej Sobjanin na komunikačnej platforme Telegram oznámil, že v meste sa prijímajú „protiteroristické opatrenia“. „V súvislosti s prichádzajúcimi informáciami sa v Moskve prijímajú protiteroristické opatrenia s cieľom posilniť bezpečnosť,“ napísal Sobjanin.  Podľa starostu k ním patria dodatočné kontroly na cestách a obmedzenie verejných zhromaždení v meste. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Wagner forces have surrounded the headquarters of the Russian Southern Military district in Rostov.
It is really happening…#Coup #Russia #Rostov pic.twitter.com/ZuylmBYsHJ

— (((Tendar))) (@Tendar) June 24, 2023

8:13 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vyzvala vojakov žoldnierskej Wagnerovej skupiny, aby zatkli svojho šéfa Jevgenija Prigožina a odmietli uposlúchnuť jeho „zločinecké a zradné príkazy“. Prigožin v piatok vyhlásil, že zosadí ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, pretože podľa neho prikázal raketový útok proti poľným táborom Wagnerovej skupiny na Ukrajine. FSB označila Prigožinove tvrdenia za „bodnutie do chrbta ruským vojakom“ a uviedla, že ide o podnecovanie na ozbrojený konflikt v Rusku.

Russian military spotted around Prigozhin’s restaurant on Vasilyevsky Island in Saint Petersburg. pic.twitter.com/48pqusogkZ
— Igor Sushko (@igorsushko) June 24, 2023

8:00 Vitajte pri online textovom prenose (minúta po minúte) v súvislosti so situáciou v Rusku a vojnou na Ukrajine.

Viac k témam: Krasnodar, Rostov nad Donom, rusko-ukrajinský konflikt, Volgograd, Voronež, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Prigožin chce zosadiť Šojgua a jeho vojaci sú v Rostove aj ďalších mestách, Putin hovorí o zrade (online/video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.