Ekonomika

Európska komisia schválila upravený Plán obnovy a odolnosti Slovenska v hodnote viac ako 6 miliárd eur

27.6.2023 (SITA.sk) – Európska komisia schválila upravený Plán obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý zahŕňa kapitolu REPowerEU. Súčasný plán má hodnotu 6,4 mld. eur vo forme grantov a zahŕňa 64 reforiem a 60 investícií.

Ako ďalej informovala komisia, Slovensko navrhlo niekoľko zmien pôvodného plánu, napríklad širší rozsah obnoviteľných zdrojov energie a objasnilo rozsah investícií do zdravotnej starostlivosti, spravodlivosti a dopravy. Zmeny nastali aj v plánovaných reformách vzdelávania.

Zmena pôvodného plánu

Slovensko zároveň vyradilo dve menšie investície z pôvodného plánu a upravilo takmer 70 opatrení. Slovensko zmenilo pôvodný plán, keďže bolo podľa komisie treba zohľadniť veľmi vysokú infláciu, narušenia dodávateľských reťazcov spôsobené útočnou vojnou Ruska voči Ukrajine, ako aj revíziu maximálnej výšky pridelených grantov v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

„Dôležité je, že Slovensko doplnilo do svojho plánu kapitolu REPowerEU, ktorá obsahuje šesť nových reforiem, štyri nové investície a štyri rozšírené investície, ktoré už boli zahrnuté do pôvodného plánu. Tieto opatrenia prispejú k splneniu cieľov plánu REPowerEU, aby sa Európa najneskôr do roku 2030 stala nezávislou od ruských fosílnych palív,“ konštatuje komisia.

Vyčlenenie financií na oblasť klímy

Upravený plán sa oveľa viac zameriava na zelenú transformáciu a vyčleňuje 46 % dostupných finančných prostriedkov na opatrenia podporujúce ciele v oblasti klímy. Reformy a investície urýchlia zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie, keďže vymedzujú oblasti vhodné na rozvoj veternej energie na Slovensku.

Zefektívňujú rámec udeľovania povolení, a to aj na využívanie geotermálnej energie a tepelných čerpadiel, a zjednodušujú postupy pripojenia obnoviteľných zdrojov energie do sústavy. Významné investície smerujú do rozšírenia kapacity elektrizačnej sústavy a podpory udržateľnej dopravy prostredníctvom vozidiel s nulovými emisiami.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Inflácia, Plán obnovy a odolnosti SR, REPowerEU
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia schválila upravený Plán obnovy a odolnosti Slovenska v hodnote viac ako 6 miliárd eur © SITA Všetky práva vyhradené.