SprávySvet

Litva pošle Ukrajine desať bojových vozidiel M113, okrem toho dostanú aj dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS

28.6.2023 (SITA.sk) – Litva pošle Ukrajine desať obrnených bojových vozidiel M113. Celkovo tak dodávky týchto vozidiel Kyjevu zo strany Vilniusu stúpnu na 72. Oznámil to v stredu litovský minister obrany Avrydas Anusauskas.

Munícia aj protivzrušná obrana

Litva zároveň objednala 12,5 milióna nábojov do ručných zbraní, ktoré sa majú vyrobiť v priebehu tohto roka, pričom 2,5 milióna z nich dodajú Ukrajine v blízkej budúcnosti, napísal Anusauskas na Facebooku. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Súčasťou balíka pomoci Kyjevu budú podľa litovského ministra obrany aj tisíce kusov protitankovej munície pre granátomety. Litva okrem toho pre Ukrajinu kúpila dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS a onedlho budú dodané Kyjevu, povedal v stredu prezident Litvy Gitanas Nausėda.

Agenda samitu NATO

Pomoc Ukrajine Vilnius oznámil v súvislosti so stredajšom návštevou Gitanasa Nausėdu v Kyjeve.

Na programe jeho stretnutia s ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenskym je diskusia o agende nadchádzajúceho samitu NATO vo Vilniuse, členstvo Ukrajiny v Európskej únii a pomoc Kyjevu zo strany Litvy a Európskej únie.

Viac k témam: M113, rusko-ukrajinský konflikt, Samit NATO, Systém protileteckej obrany NASAMS, Ukrajina
Zdroj: SITA.sk – Litva pošle Ukrajine desať bojových vozidiel M113, okrem toho dostanú aj dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS © SITA Všetky práva vyhradené.