SprávySvet

Čína považuje Taiwan za sud s pušným prachom, USA predali krajine vojenské vybavenie za stovky miliónov dolárov

5.7.2023 (SITA.sk) – Čínske ministerstvo obrany v stredu obvinilo Spojené štáty, že premenili Taiwan na „sud s pušným prachom“. Tieto vyhlásenia prišli po tom, ako Washington predal Taiwanu vojenské vybavenie v celkovej hodnote 440,2 milióna dolárov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo predaj 30-milimetrovej munície a súvisiaceho vybavenia spolu s náhradnými dielmi pre taiwanské vozidlá, ručné zbrane, bojové zbraňové systémy a zariadenia logistickej podpory.

Vnútorné záležitosti

Hovorca čínskeho ministerstva obrany Tchan Kche-fej povedal, že „USA ignorujú hlavné obavy Číny, hrubo zasahujú do vnútorných záležitostí Číny a zámerne eskalujú napätie v Taiwanskom prielive“.

Dodal, že predaj amerického vojenského vybavenia Taiwanu „sa rovná urýchleniu premeny Taiwanu na ‚sud s prachom‘ a zatlačeniu taiwanského ľudu do priepasti katastrofy“.

Čína zvyšuje tlak

Poznamenal, že použitie sily na hľadanie nezávislosti je zbožné prianie a je odsúdené na neúspech. Čína v ostatných mesiacoch zintenzívnila svoje vojenské aktivity pri Taiwane, aby naň zvýšila tlak.

Taiwan a Čína sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Peking si však nárokuje Taiwan a tvrdí, že jeho zjednotenie s Čínou sa v prípade potreby bude musieť dosiahnuť aj silou.

Viac k témam: Taiwan, vojenská pomoc
Zdroj: SITA.sk – Čína považuje Taiwan za sud s pušným prachom, USA predali krajine vojenské vybavenie za stovky miliónov dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.