SprávySvet

Bulharsko a Rumunsko budú súčasťou schengenského priestoru do konca roku 2023

12.7.2023 (SITA.sk) – Bulharsko a Rumunsko by sa do konca tohto roka mali stať súčasťou schengenského priestoru. Ako v tlačovej správe uviedol Európsky parlament, obe krajiny spĺňajú všetky kritériá na vstup do tejto zóny voľného pohybu.

Posilnenie EÚ

Europoslanci vyzvali Radu Európskej únie (EÚ), aby schválila pristúpenie Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru do konca roku 2023.

„Väčší schengenský priestor bez hraničných kontrol by posilnil , tvrdia poslanci s tým, že všetky členské štáty majú právo vstúpiť do Schengenu, keď budú pripravené,“ uvádza europarlament.

Sociálne a ekonomické zaťaženie podnikov a obyvateľov

Skutočnosť, že Rumunsko a Bulharsko sa stále nachádzajú mimo oblasti bezvízového styku, podľa europarlamentu sociálne a ekonomicky zaťažuje podniky a obyvateľstvo týchto dvoch krajín.

Občania Bulharska a Rumunska sú v porovnaní s obyvateľmi krajín v schengenskom priestore diskriminovaní, pretože čelia meškaniam, byrokratickým ťažkostiam a dodatočným nákladom pri cestovaní alebo podnikaní v zahraničí.

Schengenský priestor je najväčšou zónou voľného pohybu na svete. Tvorí ho 27 krajín, 23 štátov EÚ plus Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. Spomedzi členských krajín EÚ v ňom nie sú iba Bulharsko, Cyprus, Írsko a Rumunsko.

Viac k témam: Členské štáty, Schengen
Zdroj: SITA.sk – Bulharsko a Rumunsko budú súčasťou schengenského priestoru do konca roku 2023 © SITA Všetky práva vyhradené.