SprávySvet

Najväčšou hrozbou by bolo, ak by Putin vyhral vojnu na Ukrajine, skonštatoval Stoltenberg

12.7.2023 (SITA.sk) –
https://cdn.sita.sk/sites/34/2023/07/stoltenberg-o-putinovi-summit-nato.mp3

aktualizované 12. júla, 15:27 

„Najväčšou hrozbou“ by bolo, ak by ruský prezident Vladimir Putin vyhral vojnu na Ukrajine. Počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa tak vyjadril generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„V Európe je plnohodnotná vojna a pre spojencov NATO neexistuje možnosť bez rizík, ale najväčším rizikom je, ak prezident Putin zvíťazí,“ skonštatoval Stoltenberg počas druhého dňa summitu NATO v litovskom Vilniuse.

Práve preto je podľa neho dôležité, aby spojenci NATO podporovali Ukrajinu. „Ak zvíťazí prezident Putin, bude to pre Ukrajinu tragédia, ale bude to nebezpečné aj pre nás, urobí nás to zraniteľnejšími,“ poznamenal.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Summit NATO vo Vilniuse (fotografie)

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Stoltenberg tiež vyzdvihol historicky prvé stretnutie Rady NATO-Ukrajina. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Toto je skutočne historický okamih: spojenci a Ukrajina sedia bok po boku ako rovný s rovným, aby sa zaoberali našou spoločnou víziou euroatlantickej bezpečnosti,“ vyjadril sa Stoltenberg, zatiaľ čo na zasadnutí privítal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a vyzdvihol odvahu Ukrajincov.

Keďže sa aliancia snažila vyslať Ukrajine signály podpory napriek tomu, že jej na samite neponúkla konkrétnu cestu k členstvu, Stoltenberg ju ubezpečil o podpore a potvrdil, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom.

Musíme pokračovať v podpore a ďalej ju rozširovať, aby sme pomohli Ukrajine oslobodiť jej územie a odradili od budúcej ruskej agresie,“ skonštatoval. „Na tomto samite sme opätovne potvrdili, že Ukrajina sa stane členom aliancie, a prijali sme rozhodnutia, ktoré Ukrajinu priblížia k NATO. Dnes sa stretávame ako rovný s rovným a teším sa na deň, keď sa stretneme ako spojenci,“ dodal Stoltenberg.

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, rusko-ukrajinský konflikt, Summit NATO, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Najväčšou hrozbou by bolo, ak by Putin vyhral vojnu na Ukrajine, skonštatoval Stoltenberg © SITA Všetky práva vyhradené.