SlovenskoSprávy

Nákup nových bojových vozidiel pre Slovensko bude financovaný z americkej pomoci

12.7.2023 (SITA.sk) – Slovensko nakúpi 160 nových bojových vozidiel JLTV 4×4 v celkovej hodnote 207,5 milióna eur. Ako vyplýva z materiálu, ktorý dnes schválila vláda, väčšina danej sumy, skoro 173 miliónov eur bude poskytnutá v rámci zahraničného vojenského financovania (Foreign Military Financing) zo strany Spojených štátov amerických. Zvyšné financie, ktoré predstavujú DPH, poskytne na kúpu slovenská strana.

Grant na podporu spojencov

Spojené štáty americké 8. septembra 2022 vyčlenili grant vo výške celkovo 2 219 mil. USD za účelom podporiť budovanie kapacít európskych spojencov a partnerov ovplyvnených situáciou na Ukrajine a taktiež na odstrašenie a obranu pred vznikajúcimi hrozbami pre územnú suverenitu, posilnenie partnerskej vojenskej integrácie v rámci NATO a posilnenie obranných kybernetických, hybridných hrozieb a konvenčných schopností čeliť ruskému vplyvu a agresii, najmä v kontexte s ruskou inváziou na Ukrajinu,“ uvádza Ministerstvo obrany SR s tým, že Slovensko v tejto súvislosti môže využiť prostriedky vo výške 200 miliónov USD.

Konkrétne chce Slovensko zabezpečiť 110 vozidiel JLTV 4×4 Oshkosh s diaľkovo ovládanou vežou CROWS a ďalších 50 kusov s takzvanou osádkovou vežou.

Zabezpečia obranu štátu

Využívané majú byť napríklad pre potreby manévrových jednotiek pozemných síl (zabezpečovacie jednotky a jednotky bojovej podpory), jednotiek Síl pre špeciálne operácie, práporu obrany a ochrany 81. krídla Sliač, vybraných jednotiek bojového zabezpečenia brigády spoločnej podpory Ozbrojených síl SR ako aj ostatných jednotiek OS SR.

JLTV 4×4 sú určené pre plnenie poslania ozbrojených síl, ktorých hlavnou úlohou je zabezpečiť obranu územia SR, pripraviť a poskytovať interoperabilné sily a spôsobilosti pre účasť SR v operáciách domáceho a medzinárodného krízového manažmentu, ako aj zabezpečiť plnenie úloh pri riešení mimoriadnych udalostí a nevojenských ohrození,“ zdôraznil rezort obrany s tým, že vozidlá musia zabezpečiť ochranu, vykonávanie taktických manévrov a palebnú podporu pre posádku vybraných jednotiek.

Ministerstvo obrany zároveň uviedla, že požiadalo Vládu USA o dodanie JLTV 4×4 v čo najskoršom možnom termíne. Dodávka je tak plánovaná v priebehu roku 2025.

Viac k témam: bojové vozidlá, obrana štátu, ozbrojené sily, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Nákup nových bojových vozidiel pre Slovensko bude financovaný z americkej pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.