SprávySvet

Europoslanci schválili plán poskytnúť Ukrajine väčšie množstvo munície, financovať sa má aj viac projektov

13.7.2023 (SITA.sk) – Európsky parlament (EP) vo štvrtok prijal plány na zvýšenie výroby munície a rakiet v Európskej únii (EÚ) s cieľom riešiť súčasný nedostatok.

Cieľom znenia zákona na podporu výroby munície (ASAP), na ktorom sa minulý týždeň dohodol europarlament s Radou EÚ, je urýchliť dodávky munície a rakiet na Ukrajinu a pomôcť členským štátom obnoviť zásoby ich arzenálu, vysvetľuje EP prostredníctvom tlačovej správy na svojej webstránke.

Zabezpečenie väčšieho množstva munície

Dnešné hlasovanie predstavuje ďalší krok vpred v oblasti bezpečnosti a obrany Európy a v našej neochvejnej podpore Ukrajiny vzhľadom na pokračujúcu ruskú agresiu. Docielili sme presadenie najnaliehavejšieho aspektu zákona: zabezpečenie väčšieho množstva munície pre Ukrajinu. Svedčí to o našej solidarite a kolektívnej bezpečnosti,“ uviedol vedúci rokovacieho tímu EP Cristian Bușoi.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zavedením cielených opatrení vrátane financovania vo výške 500 miliónov eur má ASAP docieliť zvýšenie výrobnej kapacity EÚ s cieľom riešiť súčasný nedostatok výrobkov obranného priemyslu, najmä delostreleckej munície, rakiet a ich súčastí.

Vyššia miera financovania

Europoslanci počas rokovaní s Radou zabezpečili, aby sa financovalo rozmanitejšie spektrum projektov a aby malé a stredné podniky boli oprávnené na vyššiu mieru financovania.

Zaistili tiež, že nové financovanie neuberie z existujúcich zdrojov na politiku súdržnosti a presadili, aby krajiny EÚ poskytli Ukrajine muníciu financovanú podľa týchto právnych predpisov bez toho, aby podliehala vývozným obmedzeniam.

Právny predpis prijali 505 hlasmi za, pričom 56 europoslancov hlasovalo proti a 21 sa zdržalo hlasovania. Aby mohol nadobudnúť účinnosť, musí ho teraz formálne schváliť aj Rada.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Členské štáty, Europarlament, Rakety, Rokovanie, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, výroba munície, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci schválili plán poskytnúť Ukrajine väčšie množstvo munície, financovať sa má aj viac projektov © SITA Všetky práva vyhradené.