SprávySvet

Ukrajina dostane zo zahraničia vojenskú pomoc za približne jeden a pol miliardy dolárov

13.7.2023 (SITA.sk) – Medzinárodní partneri Ukrajiny jej sľúbili vojenskú pomoc v hodnote zhruba 1,5 miliardy dolárov.

Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov s tým, že môže spomenúť prinajmenšom sedem balíkov vojenskej pomoci.

Leopardy a Mardery od Nemecka

Stretnutia vo Vilniuse, kde sa v utorok a stredu konal samit Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), boli veľmi produktívne, dodal na záver.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Od Nemecka dostane Ukrajina balík za 700 miliónov eur, ktorý zahŕňa 25 tankov Leopard 1A5, 40 bojových vozidiel pechoty Marder, dva systémy protivzdušnej obrany Patriot, päť obrnených vyslobodzovacích vozidiel Bergepanzer či delostreleckú muníciu.

Nórsko sľúbilo Ukrajine tisíc mikrodronov Black Hornet a podporný balík pre systémy NASAMS. Tiež zvýšilo rozpočet na vojenskú pomoc Ukrajine na 930 miliónov dolárov, pričom existujú tiež dohody o posilnení spôsobilostí protivzdušnej obrany a delostrelectva.

Spojené kráľovstvo pomôže ukrajinským silám viac ako 70 vojenskými vozidlami, tisíckami kusov munície pre tanky a balíkom v hodnote 64,7 milióna dolárov na opravu techniky.

Pilotov začnú cvičiť v auguste

Francúzsko sľúbilo strely SCALP a vybavenie na odmínovanie.

Holandsko súhlasilo so začiatkom výcviku pilotov v auguste a pomocou pri posilnení protivzdušnej obrany a delostreleckých spôsobilostí Ukrajiny.

Pomoc od Kanady má podobu financovania a projektov v objeme 410 miliónov dolárov na podporu Ukrajiny a posilnenie transatlantickej bezpečnosti, ako aj obrnených vozidiel pre ukrajinské sily.

Austrálsky balík zahŕňa 30 vozidiel Bushmaster.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina dostane zo zahraničia vojenskú pomoc za približne jeden a pol miliardy dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.