SlovenskoSprávy

Minister vnútra Šimko končí vo funkcii, prezidentka mu odoberie poverenie (video)

19.7.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 19. júla, 11:31

Ivan Šimko v stredu skončí vo funkcii povereného ministra vnútra úradníckej vlády. Informoval o tom na tlačovej besede dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor.

Premiér ešte v rovnaký deň doručí prezidentke Zuzane Čaputovej formálny návrh na odobratie Šimkovho poverenia, a to po vzájomnej komunikácii s prezidentkou.

Posledné slovo bude mať Čaputová

Potvrdil, že posledné slovo bude mať hlava štátu, popoludní by mala poveriť vedením rezortu niekoho z ostatných členov kabinetu. Ódor tiež uviedol, že situácia vyplynula z naštrbenia dôvery medzi šéfom rezortu vnútra a vedením polície, a to do takej miery, že sa ju ani napriek jeho snahám a snahám Čaputovej, ani rokovaniami, nepodarilo obnoviť. Rolu podľa premiéra zohrala i nefungujúca komunikácia.

Problém bol oveľa hlbší

Avizovaný odchod viacerých činiteľov z vedenia polície podľa Ódora nebolo ultimátom. Dodal, že Šimkove statusy na sociálnej sieti neboli začiatkom konfliktu, skôr jeho vyvrcholením, problém bol podľa neho hlbší.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Dodal, že za príbehom sú i personálne otázky, ale aj otázky o tom, ako nazerať na politickú kontrolu policajného zboru vrátane získavania informácií. Ódor zdôraznil, že nezaznamenal zo Šimkovej strany úsilie o zasahovanie do vyšetrovania. Odchádzajúci minister vnútra podľa Ódora chápe vážnosť situácie a rozumie, že bolo potrebné rozhodnutie.

Najlepším riešením je Šimkov odchod

Ódor pripomenul, že pri preberaní mandátu deklarovali cieľ doviesť štát k predčasným parlamentným voľbám v pokoji.

„Bohužiaľ, tu nastal problém a komunikované stanoviská pána ministra vnútra sú v rozpore s tým, k čomu sme sa zaviazali a v rozpore s tým, čo Slovensko v súčasnej situácii potrebuje,“ povedal Ódor.

Vzniknutá situácia ho mrzí, z osobného i pracovného hľadiska. Poznamenal, že politizácia polície je pre neho neprijateľná a ubezpečil ako políciu, tak i verejnosť, že polícia bude mať v medziach zákona naďalej voľnosť pri vyšetrovaní. Pre upokojenie situácie je podľa neho najlepším východiskom Šimkov odchod, no ocenil Šimkovu prácu vo viacerých oblastiach.

Vzhľadom na to, že vláde Ľudovíta Ódora nebola Národnou radou SR vyslovená dôvera, poverenie viesť rezort môže ministrovi odobrať len hlava štátu. Predseda vlády ho odvolať nemôže. Ak Šimkovi Čaputová odoberie poverenie, nebude môcť vymenovať jeho nástupcu.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Odvolanie z funkcie, Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, Úradnícka vláda
Zdroj: SITA.sk – Minister vnútra Šimko končí vo funkcii, prezidentka mu odoberie poverenie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.