SprávySvet

Rusko „vymýva mozgy“ deťom uneseným z Ukrajiny. Je to hrozné, hovorí Simmonsová

2.8.2023 (SITA.sk) –
https://cdn.sita.sk/sites/34/2023/08/rusko-vymyva-mozgy-detom-unesenym-z-ukrajiny.mp3

Deportácie ukrajinských detí do Ruska možno považovať za únosy, ktorých cieľom bolo pretrhnúť ich väzby na Ukrajinu.

Gesto „dobrej vôle“

Ako referuje web news.sky.com, pre ukrajinský portál ArmyInform to povedala britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Je to hrozné zakaždým, keď si to akokoľvek predstavíte. Je celkom jasné, že ak kradnete deti z krajiny, robíte to preto, aby ste zabránili tomu, že bude existovať ďalšia životaschopná generácia schopná brániť krajinu,“ vyhlásila.

Komisárka pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Maria Ľvová-Belová oznámila, že od začiatku invázie na Ukrajinu deportovali do Ruska viac ako 700-tisíc ukrajinských detí, z ktorých väčšina nemala rodičovský dohľad a previezli ich v rámci gesta „dobrej vôle“.

Na Putina je vydaný zatykač

Nezákonná deportácia detí sa považuje za vojnový zločin. To je dôvod, prečo Medzinárodný trestný súd v marci vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina a spomenutú ombudsmanku Ľvovú-Belovú.

Podľa Simmonsovej deti, ktoré Rusko odoberie alebo si ich ponechá, sú „vystavované mimoriadnemu, neúnavnému vymývaniu mozgov“, čo zase „vytvára psychologickú bariéru medzi deťmi a ich rodičmi“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Vieme, že existujú prípady, keď si deti vracajúce sa z Ruska myslia, že bojovať proti Ukrajine je správna vec,“ dodala a podotkla, že Ukrajina sa bude musieť vysporiadať aj s tým, ako napraviť škody spôsobené týmto „vymývaním mozgov“.

Viac k témam: deportácie, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rusko „vymýva mozgy“ deťom uneseným z Ukrajiny. Je to hrozné, hovorí Simmonsová © SITA Všetky práva vyhradené.