SprávySvet

Rusko zaradilo Nórsko na zoznam nepriateľských krajín, podľa ministerstva na to neexistuje žiadny dôvod

3.8.2023 (SITA.sk) – Rusko zaradilo Nórsko na svoj zoznam nepriateľských krajín za údajné zameriavanie sa na ruských diplomatov v zahraničí.

V záujme sú diplomatické vzťahy

Ruská vláda vo štvrtok zverejnila nariadenie, ktoré obmedzuje počet miestnych, ktorých môže nórska diplomatická misia v Rusku najať, na 27 ľudí.

Nórske ministerstvo zahraničia uviedlo, že zatiaľ nedostalo oficiálne informácie od ruských úradov, ale na ruské označenie Nórska za nepriateľské podľa neho neexistuje žiadny dôvod.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Dnešná situácia je v dôsledku ruskej vojny voči Ukrajine. Rusko sa samo môže rozhodnúť ukončiť vojnu,“ povedala pre médiá nórska ministerka zahraničia Anniken Huitfeldt.

Zároveň dodala, že je v záujme oboch krajín, ktoré majú spoločnú hranicu v Arktíde, mať „fungujúce diplomatické vzťahy, aj v náročných časoch“.

Vyhostenie diplomatov

V apríli Nórsko vypovedalo 15 ruských diplomatov, ktorých obvinilo zo spravodajských aktivít pod diplomatickým krytím. Rusko reagovalo vyhostením 10 nórskych diplomatov, čo Oslo označilo za „čin pomsty“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rusko označilo za nepriateľské viaceré krajiny. V máji 2021 zaradilo na zoznam Spojené štáty a Česko a napríklad v júli 2022 naň pribudli Grécko, Dánsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko.

Viac k témam: Ministerstvo zahraničia, Ruská vláda, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Vyhostenie diplomata
Zdroj: SITA.sk – Rusko zaradilo Nórsko na zoznam nepriateľských krajín, podľa ministerstva na to neexistuje žiadny dôvod © SITA Všetky práva vyhradené.