SprávySvet

Žiadne dôkazy o mínach na strechách reaktorov Zaporižžskej jadrovej elektrárne sa nenašli, tvrdí MAAE

4.8.2023 (SITA.sk) – Odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nenašli žiadne dôkazy o mínach a výbušninách na strechách reaktorov Zaporižžskej jadrovej elektrárne.

O nich sa špekulovalo po zverejnení satelitných snímok zariadenia, ktoré od začiatku vojny na Ukrajine okupujú ruské sily a prevádzkujú hlavne ukrajinskí zamestnanci. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Experti MAAE dostali vo štvrtok „neobmedzený prístup“ do elektrárne a „nepozorovali žiadne míny ani výbušniny na strechách budov reaktorov 3. a 4. bloku a v turbínových halách“, uviedol generálny riaditeľ agentúry Rafael Mariano Grossi.

Kontrola perimetra v elektrárni ukázala, že míny pozorované v júli boli stále na mieste, ale neboli spozorované žiadne nové míny ani výbušniny, dodal. Zároveň pripomenul potenciálne riziká jadrovej bezpečnosti a ochrany, ktorým zariadenie čelí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Zaporižžská jadrová elektráreň
Zdroj: SITA.sk – Žiadne dôkazy o mínach na strechách reaktorov Zaporižžskej jadrovej elektrárne sa nenašli, tvrdí MAAE © SITA Všetky práva vyhradené.