SprávySvet

Zelenskyj považuje protiofenzívu za náročnú, ale Rusko vraj môže ukončiť vojnu rýchlejšie a bez obetí

9.8.2023 (SITA.sk) – Prezident Volodymyr Zelenskyj považuje ukrajinskú protiofenzívu za „náročnú“, no pozitívne podľa neho je, že iniciatíva je teraz na strane Ukrajiny. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Protiofenzíva je zložitá. Pravdepodobne je pomalšia, než by si ktokoľvek želal,“ vyjadril sa Zelenskyj v rozhovore pre latinskoamerické médiá.

Zdôraznil, že protiofenzíva „je, keď armáda postupuje a nestiahne sa späť. A to je dôležité pozitívum. Iniciatíva je v rukách Ukrajiny“. „Je veľmi ťažké bojovať tak dlho. Je veľmi ťažké, keď máte nedostatok tej či onej zbrane. To všetko je veľmi ťažké, pretože je to vojna. Ja len viem, že je to ťažké pre nás, ale určite viem, že pre Rusov je to ťažšie. V našich očiach je únava a v ich očiach je strach,“ pokračoval ďalej ukrajinský prezident.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Rusko podľa neho, na rozdiel od Ukrajiny, môže túto vojnu naozaj ukončiť rýchlejšie, bez zbytočných obetí. „To znamená odísť z nášho územia. Pretože Ukrajina nebude pokračovať vo vojne na území Ruskej federácie. To nikdy nebolo naším cieľom. My deokupujeme naše územie. A to je ten rozdiel. Oni majú kam odísť, my nie,“ vysvetlil.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská protiofenzíva, Ukrajinský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj považuje protiofenzívu za náročnú, ale Rusko vraj môže ukončiť vojnu rýchlejšie a bez obetí © SITA Všetky práva vyhradené.