Ekonomika

Tržby v priemysle začali rásť, vybrané trhové služby zmiernili svoj pokles

11.8.2023 (SITA.sk) – Júnové tržby medziročne stúpli len v dvoch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Avšak čo je podľa Štatistického úradu SR dôležité, do kladných hodnôt sa vrátil priemysel.

Priemysel zaznamenal v júni medziročný rast

Stavebníctvo zaznamenalo tržby totožné ako pred rokom. Tržby v doprave a skladovaní medziročne strácali len mierne, o niečo viac vo vybraných trhových službách.

Priemysel, ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky, zaznamenal v júni medziročný rast tržieb o 2,5 %.

Po piatich mesiacoch poklesu tak nastal obrat a tržby začali stúpať prvýkrát od začiatku roka. Celkový vývoj najvýznamnejšie ovplyvnil medziročný rast tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 21,1 %, vo výrobe koksu a ropných produktov o 43,7 % a vo výrobe strojov o 10,3 %.

Výraznejší rast tržieb v priemysle brzdil najmä medziročný pokles v dodávke elektriny a plynu o 28,6 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 23,7 % a vo výrobe kovov o 3,5 %.

Trhové služby evidovali pokles

Vybrané trhové služby v júni evidovali pokles tržieb o 6,2 %, pričom nižšie hodnoty ako pred rokom evidovali už šiesty mesiac po sebe.

Výsledok ovplyvnili podľa úradu predovšetkým podielovo rozhodujúce administratívne a iné obchodné činnosti s medziročným prepadom tržieb o 26 %.

V poklese sa po šestnástich mesiacoch nepretržitého medziročného rastu ocitli aj činnosti cestovných kancelárií. Najvyšší medziročný rast na úrovni 7,9 % vykázali tržby za architektonické a inžinierske činnosti, ako aj za činnosti v oblasti nehnuteľností o 4 %.

Klesli aj tržby podnikom dopravy a skladovania

Podnikom dopravy a skladovania v júni tržby medziročne klesli o 0,7 %. Späť do poklesu ich stiahlo podľa úradu predovšetkým zníženie tržieb v objemovo najsilnejšej pozemnej doprave vrátane dopravy potrubím o 3,5 %. Naopak, druhé objemovo najsilnejšie skladové a pomocné činnosti v doprave medziročne rástli o 1,6 %.

Informačné a komunikačné činnosti si naďalej dlhodobo udržiavajú vysoké tempo rastu tržieb, pričom v júni medziročne stúpli o 14,4 %.

Na celkovom pozitívnom výsledku sa najvýraznejšie podieľalo objemovo najsilnejšie počítačové programovanie s medziročným rastom tržieb o 17,1 % a činnosti pre rozhlas a televíziu s rastom o 15,5 %.

Stavebné podniky zaznamenali v júni realizované tržby za vlastné výkony na rovnakej úrovni ako pred rokom.

Zdroj: SITA.sk – Tržby v priemysle začali rásť, vybrané trhové služby zmiernili svoj pokles © SITA Všetky práva vyhradené.