Ekonomika

Odídenci z Ukrajiny pribúdajú, štát môže mestám podľa ZMOS-u pomôcť aj nevyužitými eurofondmi

17.8.2023 (SITA.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v stredu listom požiadalo predsedu úradníckej vlády Ľudovíta Ódora, podpredsedníčku vlády Líviu Vašákovú a ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Petra Balíka o pokračovanie pomoci so starostlivosťou o odídencov z Ukrajiny prostredníctvom pokračovania programu FAST CARE rovnakým spôsobom ako IROP-FAST CARE. Počet odídencov aktuálne pribudol.

Zdroje na starostlivosť o odídencov

ZMOS ďalej informoval, že mestá a obce vynakladajú zdroje na starostlivosť o odídencov v mesiacoch posledného polroka, tie už však nespadajú do oprávneného obdobia IROP-FAST CARE. Združenie je toho názoru, že štát môže mestám a obciam pomôcť nevyužitými eurofondmi.

Z nevyužitých eurofondov má štát možnosť zabrániť prepadnutiu prostriedkov vo výške viac ako 30 miliónov eur a zároveň tým v tejto výške zlepšiť svoje všeobecné hospodárenie a schodok verejných financií ešte v tomto kalendárnom roku. Uvedomujeme si, že nevyčerpané zdroje IROP už síce zrejme neumožňujú realokovať dostatočné finančné prostriedky na tento účel,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Hrozba nedočerpania eurofondov

Dodáva, že nedočerpanie zdrojov hrozí napr. Operačnému programu Kvality životného prostredia. Efektívnym konaním a revíziou, ktorú je možné stihnúť ešte počas septembra tohto roku, je podľa Božika možné tieto zdroje zachrániť pred prepadnutím. Môžu sa tak využiť na pokrytie potrieb prípadného pokračovania programu FAST CARE.

Jedinou podmienkou je podľa predsedu ZMOSu politická vôľa a ochota zamestnancov štátu na kompetentných rezortoch. „V tejto súvislosti sme pred pár týždňami požiadali rezort vnútra o sprístupnenie presného počtu odídencov s novým a platným útočiskom za predchádzajúce mesiace ako relevantného údaju pre možné pokračovania programu FAST CARE,“ dodal Božik.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Cudzinci z Ukrajiny, mestá a obce, odídenci, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk – Odídenci z Ukrajiny pribúdajú, štát môže mestám podľa ZMOS-u pomôcť aj nevyužitými eurofondmi © SITA Všetky práva vyhradené.