SprávySvet

Ukrajine pravdepodobne pomohla v boji kontroverzná kazetová munícia, ruskí vojaci museli utiecť

17.8.2023 (SITA.sk) – Pri oslobodení dediny Urožajne ukrajinskej armáde pravdepodobne pomohlo použitie kontroverznej kazetovej munície. Referuje o tom web spravodajskej televízie CNN. Tá zároveň zverejnila zábery z dronu, na ktorých možno vidieť desiatky ruských vojakov na úteku.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Okupanti na úteku

Na videách vidieť, že ruskí okupanti počas úteku čelia ostreľovaniu, pričom miestami sa podľa nemenovaných expertov zdá, že by to mohla byť spomenutá kazetová munícia. Ruskí vojaci boli nútení utekať po asfaltovej ceste, keďže priľahlé polia predtým zamínovali. Rusi sa podľa ukrajinských síl vo veľkom zhromaždili aj v domoch, ktoré zasiahlo delostrelectvo.

„Veľa ich tam zomrelo,“ povedal ukrajinský vojak s prezývkou Dykyj. Podotkol, že pri prestrelke boli použité mínomety a tanky, no k použitiu kazetovej munície sa nevyjadril.

Pomalšie tempo protiofenzívy

Videá z dronov tiež ukázali, že ukrajinský tank sa sám rúti na ruské pozície, strieľa a ťahá za sebou kábel, na ktorom boli pripevnené odmínovacie výbušniny. Keď tank náhle zabočil do strany, nálože vybuchli, čím sa zabezpečil ľahší postup ďalších ukrajinských jednotiek cez odmínovanú časť poľa.

Viacerí západní predstavitelia v ostatnom období vyhlásili, že ukrajinská protiofenzíva napreduje pomalším tempom. Dykyj však tieto tvrdenia považuje za hlúposť.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

„Niektorí si myslia, že ponad mínové pole sa dá preletieť na metle ako v Harrym Potterovi. V skutočnom boji sa to však nestáva,“ skonštatoval ukrajinský vojak.

Viac k témam: Kazetová munícia, ruskí okupanti, Ruskí vojaci, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská armáda, Ukrajinská protiofenzíva
Zdroj: SITA.sk – Ukrajine pravdepodobne pomohla v boji kontroverzná kazetová munícia, ruskí vojaci museli utiecť © SITA Všetky práva vyhradené.