SprávySvet

Litva zvažuje uzatvorenie hraníc s Ruskom i Bieloruskom, je pripravená na možné hrozby či provokácie

18.8.2023 (SITA.sk) – Litovská ministerka vnútra Agnė Bilotaitė nevylučuje možnosť uzatvorenia hraníc s Ruskom. Politička uviedla, že o tejto možnosti diskutovali s jej tímom a veliteľom pohraničnej stráže spolu s možnosťou uzavretia hraníc s Bieloruskom.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Môžu existovať rôzne hrozby a my musíme byť pripravení,“ povedala pre verejnoprávneho vysielateľa LRT, informuje portál Európska pravda.

Bilotaitė zároveň povedala, že je teraz ťažké povedať, či automaticky uzavrú hranice s Ruskom, ak Litva úplne uzavrie hranice s Bieloruskom.

Teraz musím povedať, že nemáme žiadne reálne hrozby, ale vidíme, že existujú určité riziká a môžu nastať rôzne provokácie,“ vysvetlila.

Od 18. augusta Litva dočasne zatvorila dva zo šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Veliteľ pohraničnej stráže Rustamas Liubajevas pritom vyjadril podporu zatvoreniu viac ako dvoch priechodov.

Poľsko a pobaltské štáty znepokojuje situácia na hraniciach s Bieloruskom po tom, ako do tejto krajiny prišli minulý mesiac žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny na pozvanie samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Spomenuté krajiny diskutujú o možnosti úplného uzavretia hraníc s Bieloruskom, ak si to bude vyžadovať situácia, a svoje kroky plánujú dokončiť koncom augusta.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Viac k témam: Bieloruský prezident, Litovská ministerka vnútra, litovsko-bieloruské hranice, Uzatvorenie hraníc, Wagnerova skupina, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Litva zvažuje uzatvorenie hraníc s Ruskom i Bieloruskom, je pripravená na možné hrozby či provokácie © SITA Všetky práva vyhradené.