SprávySvet

Český premiér Fiala varuje pred ruskou imperialistickou zahraničnou politikou, dôsledky jej agresie sú mnohoraké

28.8.2023 (SITA.sk) – Český premiér Petr Fiala v pondelok varoval pred veľkou hrozbou, ktorú predstavuje ruská imperialistická zahraničná politika.

Nevozita v Česku

„Dôsledky ruskej agresie sú mnohoraké a do istej miery ovplyvňujú aj nervozitu, ktorú pociťujeme v našej krajine,“ povedal premiér na výročnom stretnutí s českými veľvyslancami v Prahe. Informuje o tom portál Politico s odvolaním sa na miestnu českú tlač.

„Šance na rýchle vyriešenie konfliktu sa ukázali ako malé a sú čoraz menšie a menšie,“ dodal s poukázaním na pokračujúce útoky Kremľa proti Ukrajine.

Zamrznutý konflikt

Veľkú hrozbu pre Českú republiku nepredstavuje len Rusko, ale opatrnosť je potrebná aj v prípade Číny, ktorá pozoruje vojnu Kremľa proti Ukrajine, aby ju využila pre svoje záujmy, povedal Fiala veľvyslancom.

Predseda českej vlády zároveň konštatoval, že ruská vojna proti Ukrajine môže viesť k „patovej situácii“ a „zamrznutému konfliktu“. Podľa jeho slov je nevyhnutná politická spolupráca so strategickými spojencami, ako sú NATO a , a rovnako aj pokračujúca vojenská a civilná pomoc Kyjevu a tiež plány na povojnovú obnovu Ukrajiny.

Viac k témam: Český premiér, rusko-ukrajinský konflikt, Zahraničná politika
Zdroj: SITA.sk – Český premiér Fiala varuje pred ruskou imperialistickou zahraničnou politikou, dôsledky jej agresie sú mnohoraké © SITA Všetky práva vyhradené.