SprávySvet

Rusko útočilo na jeden z významných prístavov na Dunaji, horeli aj civilné domy (foto)

4.9.2023 (SITA.sk) – Rusko znova útočilo na oblasť okolo ukrajinského prístavu Izmajil. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian, ktorý pripomína, že Izmajil je jeden z dvoch významných prístavov na Dunaji dôležitých pre vývoz obilia.

Požiare na civilných domoch

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper informoval, že Rusi útočili dronmi tri a pol hodiny. V Izmajilskom okrese zasiahli niekoľko budov vrátane skladov a poškodili poľnohospodárske stroje a priemyselné zariadenia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V dôsledku padajúcich trosiek vypukli požiare na civilných domoch, ale tie sa podľa gubernátora podarilo uhasiť. Nehlásia mŕtvych ani zranených.

Ruské zintenzívnené útoky

Ukrajinské vzdušné sily tiež uviedli, že drony útočili aj na neďaleký okres Kili. Podľa Kipera ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 17 dronov, ktoré útočili na Odeskú oblasť.

Deň predtým Rusi napadli dunajský prístav Reni. Ruské ministerstvo obrany vtedy vyhlásilo, že drony zasiahli sklady paliva používané ukrajinskou armádou.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Rusko zintenzívnilo svoje útoky na prístavnú infraštruktúru Ukrajiny po tom, ako v júli odstúpilo od dohody sprostredkovanej OSN a Tureckom, ktorá umožňovala export ukrajinského obilia po Čiernom mori.

Ruský vodca Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdoğan sa v pondelok stretnú, pričom sa očakáva, že sa druhý menovaný bude usilovať o oživenie čiernomorskej obilnej iniciatívy.

❗️Overnight, Russian troops launched a repealed drone attack on the #Izmail district of #Odesa Region, the Regional Military Administration reports.

According to the Southern Command, drones attacked civilian infrastructure. 17 UAVs were shot down by air defence, but there were… pic.twitter.com/rkB9UmK1mz— KyivPost (@KyivPost) September 4, 2023

Viac k témam: Čierne more, Dunaj, Izmajil, rusko-ukrajinský konflikt, útok dronmi
Zdroj: SITA.sk – Rusko útočilo na jeden z významných prístavov na Dunaji, horeli aj civilné domy (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.